Google tip: deel je werkweek zo in
“Als je geen tijd hebt om dit te lezen... lees het dan 2 keer.” Zo begon Jeremiah Dillon, manager bij Google, zijn e-mail over timemanagement.
Het brengt al een tijdje een grote discussie met zich mee: de werkweek korter maken, of toch maar niet. De prijswinnende econoom John Maynard Keynes sprak al in de jaren dertig over een werkweek van amper 15 uren. Dat was misschien iets te hoog gegrepen, al komen we steeds dichter bij een week van maar vier werkdagen.
Het bedrijf Perpetual Guardian in Nieuw-Zeeland nam de proef op de som. Zes weken lang werkten de 24O werknemers maar vier dagen per week, in plaats van vijf. En dat terwijl ze hetzelfde salaris kregen. Het idee: kortere werkweken zou de verdeling van het werk verbeteren én zorgen voor een betere focus.
Het resultaat? De werknemers kwamen na het weekend terug met energie voor tien. De dingen waar ze voordien geen tijd voor hadden, zoals naar de tandarts gaan of eens lekker gaan eten met de hele familie, konden nu dus wel op hun extra vrije dag. Ze dachten veel beter na over hun vrijetijdsbesteding.
Maar ook op kantoor was een duidelijk verschil te merken. Het geroezemoes was een stuk minder, de werknemers waren geconcentreerder aan het werk en de praatjes aan de koffiemachine of in de gangen waren een stuk korter.
Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Hoewel de meesten productiever en meer geconcentreerd waren op het werk, waren er ook een paar die het concept niet helemaal begrepen. Want als je drie dagen thuis bent, betekent dat wel dat je al het werk op amper vier dagen moet doen, en dus toch harder moet werken.
Maar dat houdt de CEO van het bedrijf niet tegen om de 4-daagse werkweek permanent in te voeren. De cijfers liegen er ook niet om. Vóór het experiment gaf maar 54% van de werknemers aan een gezonde work-life-balance te hebben. Na de proefperiode was dat aantal gestegen tot 78%. Ook had 7% minder last van stress en voelden ze zich maar liefst voor 20% meer betrokken bij het team. Voor Perpetual Guardian dus een geslaagd experiment!
(dt/em)
14 augustus 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
“Als je geen tijd hebt om dit te lezen... lees het dan 2 keer.” Zo begon Jeremiah Dillon, manager bij Google, zijn e-mail over timemanagement.
De grootste effecten van de recente regeringsvoorstellen rond ‘werkbaar werk’ zouden vooral te merken zijn op het gebied van werktijden en vakantie.
De oplossing tegen ziekteverzuim en inefficiëntie, aldus Mats Pilhem, vice-burgemeester van de Zweedse stad Göteborg? De invoering van de 6-urenwerkdag.
Eén op drie Belgen ervaart de stress op het werk als problematisch. Misschien kan de Zweedse geluksfilosofie redding brengen? ‘Lagom är bäst!’
Een permanent verlengd lang weekend van 4 dagen? Veel mensen zullen dit toejuichen. En ze zullen geen ongelijk hebben…
Wil je zoveel mogelijk werk gedaan krijgen zonder een 50-uren week te kloppen? Met deze 10 tips vind je de perfecte balans tussen werk én vrije tijd.
“We evolueren naar een kortere werktijd: in Nederland kunnen beginnende werknemers nu al opteren voor een vierdagenwerkweek” (Andrew Simms, Brits econoom)
Met duizenden vacatures in Vlaanderen is vrachtwagenchauffeur een hardnekkig knelpuntberoep. We maakten een analyse van de job van chauffeur...
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.