7 vragen waarmee je scoort op sollicitatie
Je bent het sollicitatiegesprek zonder kleerscheuren doorstaan, maar dan duikt het onvermijdelijke ‘Zijn er nog vragen?’ op en sta ...
80% van de sollicitatiegesprekken begint met deze netelige vraag. Het leidt dikwijls tot de meest gemaakte fout in sollicitaties: te veel vertellen. Niet té open en te naïef zijn, is dus de boodschap. Als je maar begint te ratelen en ratelen, kan de rekruteerder afhaken omdat je niet gestructureerd genoeg vertelt of te veel over je privéleven uitweidt. Dan heb je je eigen verhaal niet meer onder controle. Bovendien kan een kleinigheid soms verstrekkende gevolgen hebben. Iets wat jij als onbenullig beschouwt, kan door de rekruteerder een no go zijn, of kan je cv tegenspreken.
Met “vertel eens over jezelf” wil de rekruteerder checken of je professioneel overkomt en iets goed onder woorden kan brengen. De manier hoe je antwoordt, is even belangrijk als wat je vertelt.
Tips:
Wat je ook doet, ga niet de defensieve toer op. Vermijd om iets te vertellen dat je spijt. Beschaamd zijn, moet je ook niet al te letterlijk nemen. Het is beter om op een kalme en niet-emotionele manier te vertellen over een fout die je gemaakt hebt. Ga bovendien niet al te diep, probeer de vraag ook redelijk snel in je voordeel te draaien door bijvoorbeeld te beginnen vertellen over hoe jij in het algemeen omgaat met zulke situaties.
Belangrijk: je bereidt je best voor op deze vraag, maar tegelijk moet je verrast doen als je de vraag voor de voeten geworpen krijgt. Een beetje theater spelen mag dus. De rekruteerder moet de indruk krijgen dat het je moeite kost om een mislukking voor de geest te halen, je bent immers enkel voorbereid om over successen te spreken. (Of je doet toch alsof.)
Tips:
Een dodelijke stilte, of een lastige pauze. In ieder geval: het jaagt je op stang. De bedoeling is om te checken hoe je reageert onder stress.
Niet alle rekruteerders laten bewust een stilte vallen. Maar veel sollicitanten beginnen bij een pauze nerveus en overdreven te praten.
Gelukkig weet jij beter. Jij blijft kalm en relaxt. Je maakt van de gelegenheid gebruik om even adem te halen. Of misschien gebruik je de stilte wel om zelf een vraag te stellen, nog beter.
Tips:
Lastige vragen zijn eigenlijk een opportuniteit. Het geeft je de kans om te laten zien dat je met verrassende situaties kan omgaan en stevig in je schoenen staat. Flexibiliteit staat hoog aangeschreven bij werkgevers. Je voorbereiden is één ding, spontaan en ontspannen het gesprek aangaan is zeker even belangrijk.
(mr) – Bron: InsideTrak
14 september 2012Je bent het sollicitatiegesprek zonder kleerscheuren doorstaan, maar dan duikt het onvermijdelijke ‘Zijn er nog vragen?’ op en sta ...
Je kan het zo gek niet bedenken of een HR-manager met wat jaartjes ervaring heeft het al meegemaakt tijdens een sollicitatiegesprek.
Kun je werkelijk faken bij het solliciteren? Doen veel mensen dit? En worden die dan gesnapt? We vroegen het aan Cédric Velghe van VIGOR (UGent).
Als je dacht dat je al moeilijke sollicitaties gedaan hebt, dan heb je het mis. Bij Google is het pas echt moeilijk om binnen te geraken. Enkele voorbeelden
Als je liever niet bij de pakken blijft zitten en toch nog iets moois uit dat slechte sollicitatiegesprek wil halen, overloop dan zeker deze tips.
Iedereen denkt ongeveer te weten hoe men zich moet gedragen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar is dat wel zo? Dit doe je beter niet!
In sollicitatiegesprekken gebruiken ze stiekeme strategieën om de juiste kandidaat te selecteren. Opgepast als je de naam van je vorige baas moet spellen.
Sollicitatiegesprekken zijn een pokerspel. Niet alle vragen zijn even duidelijk en je weet niet precies wat ze aan de andere kant van de tafel te weten willen komen. Wij doen alvast 7 sollicitatieklassiekers uit de doeken & vertellen je hoe je kan antwoorden.
Wanda zet haar passie in voor het welzijn van Brusselaars: “Je maakt impact”