Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 281

Volgende
Volgend artikel:

Etiquette in het sollicitatiegesprek: 10 tips

Het beste antwoord op de 3 moeilijkste sollicitatievragen

Op een sollicitatiegesprek kunnen lastige vragen je kansen op de job helemaal doen kelderen. Maar mits een goede voorbereiding kan het ook net een opportuniteit zijn om te scoren en te tonen wat je waard bent.
#

1. De meest onschuldig lijkende vraag: “Vertel eens over jezelf ...”

80% van de sollicitatiegesprekken begint met deze netelige vraag. Het leidt dikwijls tot de meest gemaakte fout in sollicitaties: te veel vertellen. Niet té open en te naïef zijn, is dus de boodschap. Als je maar begint te ratelen en ratelen, kan de rekruteerder afhaken omdat je niet gestructureerd genoeg vertelt of te veel over je privéleven uitweidt. Dan heb je je eigen verhaal niet meer onder controle. Bovendien kan een kleinigheid soms verstrekkende gevolgen hebben. Iets wat jij als onbenullig beschouwt, kan door de rekruteerder een no go zijn, of kan je cv tegenspreken.

Met “vertel eens over jezelf” wil de rekruteerder checken of je professioneel overkomt en iets goed onder woorden kan brengen. De manier hoe je antwoordt, is even belangrijk als wat je vertelt.

Tips:

  • Zet je pokerface op, en word niet te persoonlijk.
  • Geef feiten, niet je hele levensverhaal.
  • Bereid je voor, dan weet je naar wat gehengeld wordt met zo’n algemene vraag, en oefen je antwoord thuis al eens in.
  • Ga voor tweerichtingsverkeer: stel zelf ook vragen en start een conversatie op.

2. “Vertel over een mislukking of iets waarover je je schaamt”

Wat je ook doet, ga niet de defensieve toer op. Vermijd om iets te vertellen dat je spijt. Beschaamd zijn, moet je ook niet al te letterlijk nemen. Het is beter om op een kalme en niet-emotionele manier te vertellen over een fout die je gemaakt hebt. Ga bovendien niet al te diep, probeer de vraag ook redelijk snel in je voordeel te draaien door bijvoorbeeld te beginnen vertellen over hoe jij in het algemeen omgaat met zulke situaties.

Belangrijk: je bereidt je best voor op deze vraag, maar tegelijk moet je verrast doen als je de vraag voor de voeten geworpen krijgt. Een beetje theater spelen mag dus. De rekruteerder moet de indruk krijgen dat het je moeite kost om een mislukking voor de geest te halen, je bent immers enkel voorbereid om over successen te spreken. (Of je doet toch alsof.)

Tips:

  • Hou je emoties in bedwang.
  • Vermijd cliché antwoorden zoals “Ik ben een workaholic”.
  • Wees eerlijk, maar beschouw de rekruteerder als een collega, en niet als een therapeut of een kameraad.

3. De laatste is geen vraag. Stilte. Hoest. Hhm.

Een dodelijke stilte, of een lastige pauze. In ieder geval: het jaagt je op stang. De bedoeling is om te checken hoe je reageert onder stress.

Niet alle rekruteerders laten bewust een stilte vallen. Maar veel sollicitanten beginnen bij een pauze nerveus en overdreven te praten.

Gelukkig weet jij beter. Jij blijft kalm en relaxt. Je maakt van de gelegenheid gebruik om even adem te halen. Of misschien gebruik je de stilte wel om zelf een vraag te stellen, nog beter.

Tips:

  • Kijk de rekruteerder in de ogen, blijf kalm en begin niet te draaien op je stoel.
  • Probeer de verleiding te weerstaan om de pauze vol te lullen, tenzij je echt iets te zeggen hebt.
  • Stel zelf vragen.

Lastige vragen zijn eigenlijk een opportuniteit. Het geeft je de kans om te laten zien dat je met verrassende situaties kan omgaan en stevig in je schoenen staat. Flexibiliteit staat hoog aangeschreven bij werkgevers. Je voorbereiden is één ding, spontaan en ontspannen het gesprek aangaan is zeker even belangrijk.

(mr) – Bron: InsideTrak

14 september 2012
Anderen bekeken ook