VIDEO: Agressiekamers op kantoor zijn nieuwe hype
Stress? Dan kan je yoga of mindfulness proberen... Mag het iets intensiever? Boek dan eens een half uurtje in een rage room of agressiekamer.
Een nieuwe studie vroeg het aan 2.300 professionals. Zij dankten hun productiviteit vooral aan sterke vriendschappen op de werkvloer.
Werknemers meer autonomie geven en controle over hun takenpakket is uiteraard wel een stap in de goede richting en draagt zeker bij tot een motiverende werkomgeving. Net zoals een uitgesproken visie waar de werknemer zich achter kan scharen. Maar uiteindelijk willen mensen vooral graag samenwerken met mensen waar ze ook graag tijd mee spenderen. Kortom: ze willen een vriend(in) op de werkvloer.
Uit het rapport kwamen enkele duidelijke conclusies voort:
Maar wat hebben die vriendschappen te maken met engagement, flexibiliteit en doorzettingsvermogen? Zorgen die vriendschappen niet eerder voor afleiding en het gebrek aan grenzen?
“Een beste vriend(in) op het werk duidt op een groter sociaal welzijn,” licht Gary Beckstrand, vice-ceo van het OC Tanner instituut, het onderzoeksbureau dat het rapport ontwikkelde. “Dat welzijn is gebouwd op de positieve interacties die de werknemers onderling hebben. Die interacties zijn niet altijd werkgerelateerd, werknemers durven ook eens samen weggaan, waardoor de werkomgeving ook relaxter wordt. De invulling is strikt gezien niet louter professioneel meer. Hierdoor wordt het werk plezieriger, zelfs als de taken stress met zich meebrengen.”
Het komt niet als een verrassing voor hem dat vooral millennials hechtere vriendschappen opbouwen op de werkvloer. Hij wijdt dit fenomeen aan het feit dat het concept van de werkprivébalans onder hun invloed dramatisch verandert. “Jongere generaties denken veel minder in hokjes dan de oudere generaties. Voor veel millennials zijn de grenzen tussen hun werk en hun privéleven sterk vervaagd en bijna onbestaande. Ze denken vaker aan het werk buiten de werkuren, praten er ook vaker over, en de vriendschappen die ze tijdens de werkuren vormen, zetten zich voort buiten de kantoormuren.”
Hoe kunnen werkgevers en managers hiermee omgaan? Hoe cultiveren zij een werkplek die vriendschappen aanmoedigt? Volgens Beckstrand moeten ze het hier niet te ver gaan zoeken. Plekken creëren waar collega’s elkaar kunnen ontmoeten en even de stress van de werkvloer achter zich laten. Dit kan op een andere verdieping, buiten het bedrijf, misschien een bedrijfsbar, (overdekte) tuinlounge… Dat is al één manier. Een ontmoetingsplek faciliteren.
Maar je kan best ook eens oprecht kijken naar hoe werknemers hun dag doorbrengen. Zitten ze verankerd aan hun laptopscherm en komen ze amper naar adem happen? Verkiezen ze Skype en spelletjes boven echte gesprekken en fysieke activiteiten? Zoja, dan maak je dit best bespreekbaar en hou je hier als werkgever rekening mee. Er is niets mis met een werkcultuur en introverten dwingen om socialer te zijn, kan ook tegen je keren. Maar binnen de context van de werkvloer zijn er altijd opportuniteiten en kan je momenten creëren om samen te komen, al dan niet met een duidelijk doel erachter. Een verwezenlijking of verjaardag vieren, een motiverende speech, samen het einde van de werkweek inzetten. Misschien kies je ervoor om meer teamlunches in te lassen? Misschien deel je langere vergaderingen op door een gezamenlijke pauze in te lassen? Het overheersende idee is om wat ontspanning in te lassen, zodat je werknemers (en jijzelf) even samen kunnen stoom aflaten. In deze kleine tussenpozen kan er gepraat, gelachen, gedeeld en gepland worden, zonder dat dit als onproductief moet gezien worden.
Wie wou er vroeger niet samenwerken met zijn of haar beste vriend(in)? We spenderen steeds meer tijd op de werkvloer, dan kunnen we er maar beter een steun en toeverlaat hebben. Al is het maar om enkele minuutjes onbeschaamd te kunnen klagen of om een schouderklopje te vragen.
(sjv) - Bron: Inc.
22 juni 2018Stress? Dan kan je yoga of mindfulness proberen... Mag het iets intensiever? Boek dan eens een half uurtje in een rage room of agressiekamer.
Het ene kantoor is het andere niet. Werkgevers halen tegenwoordig het onderste uit de kan om de werkomgeving zo aangenaam mogelijk te maken.
Je baas komt geregeld op het laatste moment met extra taken op de proppen. Je durft geen “nee” zeggen en ergert je aan zijn onredelijke eisen. Herkenbaar?
Even stoom afblazen na de werkuren kan ook met je collega’s. Maar... houd deze vier tips best in je achterhoofd.
Het kantoor is eigenlijk een groot café. Met toffe mensen, een flauwe plezante en ronduit onuitstaanbare types. Welke van deze 5 onuitstaanbare collega’s hangen er bij jou rond?
De afterworkparty handleiding: shaken met de collega’s. Het mag duidelijk zijn: ook op een afterworkparty bent u een seut als u te vroeg arriveert.
Werken of vergaderen is zoveel leuker als het in een mooie of toffe omgeving gebeurt. We kregen een inkijk in de leukste Belgische kantoren!
Het is normaal dat je soms toe bent aan een sabbatical. Maar er zijn geen rigoureuze stappen nodig om je batterijen weer op te laden. Met deze 7 tips kom je er ook!
Werknemers die van werk veranderen mogen hun mobiel nummer behouden.