Wat is voor jou de rol van het wettelijk pensioen?
Vroeg of laat staat het iedereen te wachten: het pensioen. En dat voel je in je portemonnee. Gelukkig bestaat het wettelijk pensioen. Maar is het ook genoeg?
Er bestaan twee types. Ten eerste zijn er plannen met vaste bijdragen: elke maand wordt een percentage van je loon afgehouden en in je pensioenplan gestopt. Dit plan komt nu het vaakst voor. Nadeel is dat je niet precies weet hoeveel je op het einde van de rit gespaard hebt.
Daarnaast zijn er plannen met een te bereiken doel: je pensioenplan stelt een bedrag voorop dat je bij je pensionering kan opnemen. Dat kan in één keer of in maandelijkse schijven.
Gewoonlijk leveren zowel werknemer als werkgever een bijdrage. De werkgever draagt meestal 3 tot 7 procent van het brutomaandloon bij, de werknemer 1 tot 3 procent. In principe is het mogelijk dat de werknemer niets bijdraagt. Omdat je je bijdrage kan inbrengen in je belastingbrief, is het echter interessanter dat wel te doen.
Er is wettelijk een minimumrendement voorzien. De werkgeversbijdrage moet minstens 3,25 procent opleveren, de werknemersbijdrage minstens 3,75 procent. Kiest je werkgever voor een agressiever plan, waarbij bijvoorbeeld een stuk in aandelen wordt belegd, kan het rendement hoger liggen. Maar het risico dat de pensioeninstelling van de werkgever op zich neemt, is ook groter. Die moet jou immers sowieso het minimumrendement uitbetalen.
Je kan je pensioenkapitaal in één keer opnemen of als een maandelijkse rente. Die keuze moet je maken bij je pensionering. Ook als het pensioenreglement een uitbetaling in kapitaal voorziet, kan je altijd een omzetting in rente vragen.
Bij een uitkering in kapitaal draag je het risico dat je het daarmee tot het einde van je dagen moet zien te redden. Bij een uitkering in rente draagt de pensioeninstelling het risico. Leef je langer dan voorzien, dan moet die instelling de rente blijven betalen.
Lees ook: Wat is uw pensioenplan waard?
(dvh)
4 december 2019Vroeg of laat staat het iedereen te wachten: het pensioen. En dat voel je in je portemonnee. Gelukkig bestaat het wettelijk pensioen. Maar is het ook genoeg?
Het pensioen: voor de ene het begin van het einde, voor de ander het einde van het begin. De ideale pensioenleeftijd is dan ook voor iedereen anders.
Jawel, kinderen die nu worden geboren, zullen zestig jaar aan het werk moeten, aldus onderzoekers.
Vervroegd met pensioen gaan: voor sommigen lijkt het een mooi vooruitzicht. Vanaf wanneer kun je op brugpensioen gaan en wat zijn de regels hieromtrent?
Duizend euro. Meer bedraagt het gemiddelde staatspensioen voor werknemers niet. Gelukkig kunnen heel wat werknemers op een pensioenplan van het werk rekenen. Maar wat is zo’n plan precies waard?
We vroegen aan een gepensioneerde ‘inspecteur van de beweging bij de spoorwegen’ naar zijn vroegere job en zijn pensioen…
Karel Claes was dertig jaar teamcoördinator bij Aquafin. Hij geeft nu rondleidingen op zuiveringsinstallaties voor nieuwkomers en voor het brede publiek.
Wanneer je begint te werken, sta je nauwelijks stil bij je pensioen. Nochtans scheelt een aanvullend pensioenplan meer dan een slok op de borrel...
Je hebt een andere job gevonden. Maar wat gebeurt er met de verworven reserves in je pensioenplan? Kan je die zomaar meenemen naar je volgende werkgever?