Tijdskrediet
Vorige

1 van 41

Volgende
Volgend artikel:

Het Nederlandse vitaliteitsverlof onder de loep

Hervormingen: de impact op jouw werk, leven en portemonnee?

Het gat in de begroting is gedicht, hervormingen doorgevoerd, maatregelen getroffen en er werd met miljarden en vage termen gegoocheld. Maar wat betekent dit voor ons?
#

Weet jij wat alle maatregelen betekenen en waar ze voor dienen? We zetten een paar werkgerelateerde hervormingen van de regering Michel I voor je op een rijtje.

Annualisering van de 38-urenweek

Een mooi woord voor wat we eigenlijk nu al glijdende uren noemen. Al zijn de glijdende uren vaak op dagbasis en komen we dan op het einde van de week nog wel aan onze werkuren. Bij de annualisering worden onze uren dus niet wekelijks, maar jaarlijks bekeken, zoals het woord ook zegt. Het betekent niet meer dan dat we op het einde van het jaar gemiddeld 38 uur per week hebben gewerkt. Maar dat we dus tijdens het jaar de ene week wat meer uren zullen werken, de andere week wat minder. Op het einde van het jaar zullen de uren/weken wel in balans zijn.

Nog een verschil met de gewone glijdende uren, is dat het nog niet duidelijk is wie mag bepalen wanneer er een lange week gewerkt moet worden en wanneer een korte. De maatregel is in het leven geroepen om mensen te helpen (bijvoorbeeld in het geval van co-ouderschap), maar uiteindelijk zijn het nu nog de werkgevers die beslissen wanneer de arbeidsduur omhoog gaat en wanneer niet.

Er zal ook een wettelijk kader komen voor thuiswerk.

Loopbaanrekening

Doe je regelmatig overuren, kan je vakantiedagen niet opnemen, of wil je je eindejaarspremies opsparen? Dan kan je deze allemaal verzamelen op een loopbaanrekening. Deze kan je dan inzetten/opnemen wanneer je wil.

Vakantiedagen doneren

Klinkt misschien raar, want weinig mensen vinden dat ze ‘te veel’ vakantie hebben, maar toch zijn er elk jaar mensen die hun vakantiedagen niet opkrijgen. In plaats van deze te laten vervallen of over te zetten, kan je dit vakantieoverschot voortaan doneren in een algemene pot en zo overdragen aan mensen die het nodig hebben.

De maatregel is voornamelijk in het leven geroepen in het voordeel van mensen met zieke kinderen. Solidaire collega’s kunnen collega’s die het moeilijk hebben zo uit de nood helpen.

Meer tijdskrediet

Werknemers die iemand palliatief verzorgen of de zorg voor iemand overnemen, krijgen extra tijdskrediet. Het zou gaan om 3 maanden rechtmatige afwezigheid en nog een extra maand tijdskrediet.

Vraag je tijdskrediet aan voor medische hulp, dan zal je juist meer en grondigere controles krijgen.

Minder snel uitkering voor buitenlanders

Werknemers die uit het buitenland komen, moeten langer werken om een uitkering te krijgen. Vroeger konden ze na een dag werken in België al aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering, nu is dat pas na drie maanden.

Gouden uitkering verdwijnt

Het systeem waarbij iemand bij zijn of haar ontslag nog naar een hogere looncategorie werd opgewaardeerd, om een hogere uitkering te ontvangen, wordt afgevoerd. De gouden handdruk (op kosten van de staat) zal niet langer toegekend worden.

Pensioen

Ambtenaren kunnen niet langer vervroegd op pensioen. Stelsels die dit mogelijk maakten (zoals het opsparen van ziektedagen) worden afgeschaft. Net zoals het ziektepensioen, dat ook verdwijnt. Verder telde een gewerkt jaar van een ambtenaar als 1,1 jaar (of meer jaren) in hun pensioenrechten, maar dat wordt nu afgeschaft. Vanaf nu zullen ze allemaal 45 jaar moeten werken om hun maximum pensioen te krijgen.

Ook het aantal studiejaren zal niet meer automatisch meetellen voor de pensioenrechten.

Meer vormingen

Werknemers hadden al recht op minstens 1 vormingsdag per jaar, dat worden er nu 2. Vooral onderwerpen zoals stress en burn-out zouden meer aandacht moeten krijgen. De overheid hoopt op termijn zelfs 5 vormingsdagen door te kunnen voeren.

Bijverdienen

Klus je af en toe bij als Uber-chauffeur, verhuur je een pand of appartement via Airbnb, of verdien je op een andere manier iets bij met de deeleconomie? Vanaf nu zal je dan extra belastingen moeten betalen. Verdien je jaarlijks minder dan 6.000 euro extra bij, dan gaat het maar om een kleine extra belasting.

Panama Papers

De Panama Papers brengen ook enkele hervormingen en maatregelen met zich mee. De overheid zal zich de komende maanden inzetten voor meer fiscale rechtvaardigheid en dus met nog meer specifieke maatregelen komen om (belasting)fraude tegen te gaan.

Ze gaan verder niet alleen achter de grote vissen aan, maar ook achter de kleinere vissen in de vijver. Mensen die tijdskrediet nemen zullen nauwer in het oog gehouden worden, ook zullen ze de werkloosheidsuitkeringen onder de loep nemen en zullen ze domiciliefraude tegengaan.

(sjv) – Bron: Nieuwsblad 

9 mei 2016
Anderen bekeken ook