7 alarmsignalen tijdens je jobinterview
Niemand kan voorspellen hoe die nieuwe job zal uitdraaien. Maar een aantal signalen tijdens je sollicitatie moeten bij jou wel de alarmbellen doen afgaan...
‘Praktische psychologie voor alledaags drama’ is de ondertitel van het boek van Ali Fenwick. En dat drama vind je overal. Naast rode vlaggen bij families, vriendschappen, relaties en dating, passeren ook werkgerelateerde rode vlaggen de revue. “Helaas hebben niet al je collega’s goede bedoelingen. Soms kun je te maken hebben met hachelijke situaties, zoals micromanagement, pesterijen en politiek gekonkel”, stelt Fenwick.
Je verbonden voelen op het werk is zeer belangrijk. Veel managers zeggen graag tegen hun werknemers dat het bedrijf als een familie is. “Maar deze woorden worden veel te makkelijk gebruikt en soms zelfs misbruikt om onwrikbare loyaliteit te eisen. Of om overwerk te rechtvaardigen”, vindt de psycholoog.
Sinds de pandemie hebben mensen volgens hem ook geleerd om andere aspecten van hun leven prioriteit te geven, zoals hun welzijn of (echte) gezin. “De meeste organisaties kunnen niet voldoen aan de verplichtingen en verantwoordelijkheden die horen bij een echte familie.”
Rode vlag: hoe herken én tackel je giftige positiviteit op de werkvloer?
In het huidige digitale tijdperk is het voor managers makkelijker dan ooit om meer van je te eisen dan verwacht wordt, of om de traditionele grenzen tussen werk en privé te negeren. “Het wekt geen verbazing dat steeds meer mensen zich ontevreden of opgebrand voelen op hun werk”, oppert Fenwick. Het is volgens hem dan ook belangrijk om grenzen te stellen. “Vooral als je gevoelig bent voor druk van buitenaf en het moeilijk vindt om nee te zeggen.”
Een manager die je vertelt dat je niet langer dan een week op vakantie mag, is volgens hem een rode vlag. Net als een manager die het je kwalijk neemt dat je tijdens je ziekte geen e-mails beantwoordt.
Ontdek: Waarom ‘nee’ zeggen tegen je baas zo moeilijk is
Het onderwerp welzijn of mentale gezondheid staat vandaag hoog op de agenda. Maar als je dan toch een manager hebt die zegt: ‘Niet klagen! Zo doen we dat hier nu eenmaal’, kun je concluderen dat het thema niet echt hoog op zijn agenda staat.
Ook een rode vlag in dit domein is een werkgever die vraagt om je mentale problemen te delen, terwijl er geen duidelijk beleid is voor een effectieve aanpak van mentale problemen op je werk.
CHECK: Leidinggevende ziet mentale gezondheid vaak als probleem
Je relatie met je manager kan je werk maken of breken. “Maar ondanks het feit dat je erg je best doet, kun je te maken hebben met een tiran die jou niet vertrouwt of niet toestaat om zelfstandig te werken. Dat is de micromanager, en voor veel werknemers is dit de ergste nachtmerrie.”
Een rode vlag is: “Als je manager boos wordt omdat je het werk niet op exact dezelfde manier doet als hij of zij”, vindt Fenwick. “Of als je manager online tools gebruikt om je aanwezigheid en werkzaamheden te controleren wanneer je thuiswerkt.”
Wanneer groepen mensen samenwerken, is er altijd sprake van een machtsstrijd en concurrentie om middelen. Soms is er op kantoor zoveel gekonkelfoes en geritsel dat één tv-seizoen ‘Game of Thrones’ erbij in het niet valt.
“Kantoorpolitiek draait evenwel niet alleen om sabotage, achterbaksheid of roddelen op het werk. Het omvat ook belangrijke vaardigheden zoals samenwerken, werken aan je persoonlijke reputatie en integriteit. Competenties die elke medewerker zou moeten beheersen.”
Een rode vlag is echter als een collega (valse) geruchten over je verspreidt op het werk. “Ook rode vlaggen zijn als je leidinggevende tracht om de eer voor jouw werk op te strijken. Of als hij of zij je probeert af te zonderen van belangrijke informatie en mensen in de organisatie.”
Lees ook: 5 manieren om juist om te gaan met (meer) macht
(William Visterin) - Red flags, green flags - Praktische psychologie voor alledaags drama, Ali Fenwick, Uitgeverij Cargo, 2024, 400 pagina's, ISBN: 9789403131283
6 september 2024Niemand kan voorspellen hoe die nieuwe job zal uitdraaien. Maar een aantal signalen tijdens je sollicitatie moeten bij jou wel de alarmbellen doen afgaan...
Heb jij ook zo'n collega die áltijd positief is? Het kan een teken zijn van giftige positiviteit. We maken je wegwijs in de symptomen en mogelijke oplossingen.
Een leidinggevende met wie het niet klikt, blijkt vaak een afknapper. Al is het makkelijker gezegd dan gedaan want bij leidinggeven komt wel wat kijken.
Dreigen, manipuleren, kleineren. Het komt in meer bedrijven voor dan we denken. Het is niet ideaal, natuurlijk. Maar wat kun je eraan doen?
Bij een promotie hoort vaak een jobfunctie met de macht om beslissingen te nemen. Wat is de meest slimme manier om die macht effectief uit te oefenen?
Je invloed op de werkvloer vergroten? Succesvol kantoorpolitiek bedrijven, doe je met deze vier geheimen.
Er is meer dan ooit aandacht voor toxische bazen of giftige werkplekken. Maar wat zijn de signalen voor zo’n foute omgeving?
Leiderschap is een skill. Niet iedereen is een geboren leider en er komen best veel valkuilen kijken bij het leiden van een team. Wij lichten er enkele toe.
In het boek 'Verleidingen aan de top' vertelt psycholoog Jaap van Ginneken wat macht doet met een mens. “Ook bedrijven kiezen zo hun leiders en helaas vaak de verkeerde.”