De 10 grootste ergernissen op het werk
Werkplekaanbieder Regus vroeg aan 250 Belgische kantoorwerkers wat hen het meest stoort. Onder meer afspraken niet nakomen behoort tot de ergernissen.
Bruggen bouwen is de beste remedie. Vijandschap, vechten of ruzie maken … het helpt allemaal niet.
Je baas staat – ten onrechte of niet – in een sterkere positie. Tenzij je grote fouten of discriminatie kan aantonen. Maar meestal gaat het om kleine conflictjes, en dan heb je er vooral zelf baat bij om het op te lossen en de eerste stap te zetten.
Bruggen bouwen gaat over (opnieuw) communiceren met elkaar. Je moet met open vizier een discussie mogelijk maken. Stel daarom aan je baas de vraag: ‘Wat kan ik beter doen?’. Zo zet je de eerste stap naar je baas toe. Geen betere manier om bruggen te bouwen: door de eenvoud en de directheid van je vraag geef je een stevige boodschap aan je baas. Je neemt verantwoordelijkheid op voor jezelf en je werk, en voor je relatie met hem of haar.
Het antwoord kan pittig zijn. Bereid je voor op kritiek, misschien weet je in je binnenste al wat er naar voor zal komen. Het voordeel is dat door deze vraag te stellen, je terug controle krijgt over de situatie: het opent de communicatie en door gevolg te geven aan de opmerkingen van je baas zal ook jullie relatie verbeteren.
Weg met de vooroordelen
Ga het gesprek met je baas aan zonder enige emotionele bagage of vooroordelen. De eerste uren en dagen nadat je de vraag gesteld hebt aan je baas, kunnen een beetje onwennig zijn, maar dit is ook zo voor je baas.
Denk niet aan het ergste
De meeste mensen willen het ergste horen, zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Het bevestigt wat we ‘wisten’ en toont aan dat we het bij het rechte eind hadden: mijn baas haat me hartsgrondig! Het vergt moed, maar zet die negatieve stemmen af. Er is zelfs een kans dat je baas je helemaal niet haat en je de zaken verkeerd geïnterpreteerd hebt. Dat kan je enkel achterhalen door te praten en de confrontatie aan te gaan.
Niet defensief reageren
Wanneer je feedback krijgt van je baas, reageer dan niet defensief. Als je je begint te verdedigen en zaken uit het verleden probeert goed te praten, maak je het gesprek met je baas onmogelijk. Zelfs als je zeker bent dat je baas het bij het verkeerde eind heeft, laat het verleden dan los en kijk naar wat er beter kan in de toekomst.
Geen koffie of sigaret
Vermijd cafeïne en nicotine in de aanloop naar het cruciale gesprek met je baas. Overgestimuleerd zijn gaat je niet helpen.
Gebruik geen e-mail
Mailen is niet de juiste manier om de communicatie over een (mogelijk) conflict op te starten. Telefoneren kan wel, maar het beste is om het face-to-face te doen: je lichaamstaal zal je baas vertellen dat je echt iets aan het probleem wilt doen.
(mr) – Bron: www.simonstapleton.com
16 augustus 2012Werkplekaanbieder Regus vroeg aan 250 Belgische kantoorwerkers wat hen het meest stoort. Onder meer afspraken niet nakomen behoort tot de ergernissen.
In goede tijden kan een slechte baas zijn miskleunen nog verbergen, maar in slechte economische tijden is slecht leiderschap een recept voor ongelukken ...
Het weekend is fun. De week een hel. Toch? Wij geven je 5 gouden tips om je zelfs met een stomme baan te amuseren.
Is het normaal om je collega's te haten?
Misschien verwens jij je baas van tijd tot tijd, maar dat lijkt wederzijds. Ziehier 10 dingen van jou die zijn of haar haren rechtop doen staan.
Niet iedereen heeft een goede relatie met zijn baas. Daarom, erg belangrijk om weten … Welke vijf redenen wijzen erop dat de baas jou eigenlijk haat?
Als je je dagelijks met tegenzin naar je werk moet slepen, zit je niet op je plek. Hoe overleef je deze situatie?
Het is een probleem dat veel mensen bekend in de oren klinkt: je job is oké maar je baas is onuitstaanbaar. Wat kan je hieraan doen?
Benjamin werkt bij Volvo Car Gent: “Geen enkele dag is hetzelfde”