Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
De mogelijke oorzaken van een te hoge werkdruk zijn eindeloos: slechte planning, zieke collega’s die niet vervangen worden, te weinig personeel enzovoort. Voor elk van die oorzaken bestaat in theorie een oplossing: een betere planning, het inschakelen van uitzendkrachten, het delegeren van taken ... Het lijkt me best dat je samen met je overste bekijkt of er voor jou een aangepaste oplossing kan gevonden worden.
Als overleg met je werkgever niets uithaalt, rest je geen andere keuze dan de hoge werkdruk te aanvaarden of op te komen voor je rechten. Je werkgever heeft wettelijk noch contractueel het recht om je structureel 50 uren per week te laten werken. Je werkgever zou je zelfs moeten verbieden om prestaties te verrichten buiten het overeengekomen werkrooster. Overwerk is alleen toegelaten in specifieke door de wet omschreven gevallen die altijd een gevolg zijn van onvoorziene omstandigheden, zoals het hoofd bieden aan een dreigend ongeval of een buitengewone toename van het werk.
In een gewoon arbeidsregime kan je meestal al van overwerk spreken bij het overschrijden van 9 arbeidsuren per dag of 40 per week. Als dat gebeurt, heb je recht op een loontoeslag van 50 procent op een gewone werkdag en van 100 procent op zon- en feestdagen. Je mag ook rekenen op betaalde inhaalrust. Tenzij je contract anders vermeldt, heb je recht op loon voor elk uur dat je extra presteert. Je moet wel kunnen aantonen dat je die arbeid verricht hebt, met toestemming van de werkgever. Een systeem van tijdregistratie kan hier bij helpen.
Anderzijds kan je je ook beperken tot je contractuele 38 uur en je onafgewerkte werk laten liggen. Dat kan, maar is niet evident. De kans is groot dat je zowel je werkgever als je collega’s tegen je in het harnas jaagt. En wat als je werkgever je ontslaat omdat hij vreest dat je voorbeeld gevolgd wordt of meent dat je niet geschikt bent voor de job?
Maar er is nog een piste. Als overwerk een wijd verspreid fenomeen is bij je werkgever kan je dat bij de vakbonden aankaarten die jullie belangen collectief kunnen behartigen. Als ook dat niets uithaalt, kan je tot slot ook nog anoniem klacht neerleggen bij de sociale inspectie.
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).
12 augustus 2019Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
Wie de waarschuwingssignalen voor een burn-out tijdig herkent en de juiste actie onderneemt, kan een lange mentale lijdensweg voorkomen.
Werkdruk, tijdsdruk ... Allemaal namen voor één en hetzelfde probleem: het gevoel te veel te moeten in te weinig tijd. Waar komt die stress vandaan?
Soms lukt het je niet om je werk te vergeten eens je thuis bent. Op zich getuigt dit natuurlijk van je betrokkenheid. Hoe kan je je toch ontspannen op je vrije dagen?
Eenvoudiger werken, het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kom je met deze vijf praktische tips van expert Johan D’Haeseleer al een heel eind.
Op het eerste gezicht lijken werken en mediteren niet te verzoenen. Wie kan er nu tot rust komen als hij met deadlines en targets om de oren wordt geslagen? Toch kan het.
De term burn-out is niet uit het nieuws weg te slaan. Maar hoe gemakkelijker de term de ronde doet, hoe diverser de oorzaken.
Is de prikklok nog van deze tijd gezien de doorbraak van flexibele werkvormen en het toenemende aantal burn-outs?
Heb je last van stress? Dat hoeft niet per se iets slechts te zijn, want het kan je ook vooruithelpen in het leven.