Vroege vogel vs. nachtraaf: wie is het meest succesvol?
Ochtend- of avondmens, dat zit in onze genen. Topmanagers en artsen bijvoorbeeld zijn meestal vroege vogels. Kan je als avondmens een topcarrière vergeten?
Uit een studie van consulent LogMeIn, dat maar liefst 1.500 Britse werknemers en bedrijfsleiders enquêteerde, blijkt dat meer dan 48% van de werknemers vroeger dan 9 uur ’s ochtends van start zouden willen gaan. Een vroegere start zou hun persoonlijke dagplanning immers ten goede komen.
Stephen Duignan, marketing manager bij LogMeIn, ziet een logische evolutie in de uitkomst van het onderzoek: “De traditionele werkdag van 9 uur in de ochtend tot 5 uur in de namiddag wordt steeds minder de norm. De betrokkenen geven er vaak de voorkeur aan om de werkdag vroeg te beginnen of specifieke locaties te kiezen om hun persoonlijke en professionele verplichtingen optimaal te kunnen combineren. Het onderzoek toonde aan dat meer dan de helft van de werknemers flexibele arbeidsvoorwaarden zou willen gebruiken om een beter evenwicht tussen werk en gezin te realiseren.” En inderdaad, slechts 34% zegt dat ze bij flexibele werkuren zouden vasthouden aan het traditionele werkschema.
Maar vormt die mentaliteitsshift bij werknemers dan een obstakel voor werkgevers? “Ondernemingen hebben voldoende technologieën, zoals cloud-toepassingen, tot hun beschikking om werknemers ook binnen een flexibel systeem optimaal te laten functioneren,” vindt Duignan.
Het flexibel systeem wordt dan ook meer en meer en in verschillende vormen toegepast. Momenteel wordt zo’n flexibel systeem vooral gebruikt voor werknemers die op afstand willen werken (41%). Verder wordt die flexibiliteit ook gebruikt om de werktijd beter te verdelen, zodat een werkweek op een kleiner aantal dagen kan worden volbracht (29%). Zo comprimeren werknemers als het ware hun werkuren. Verder wordt het ook gebruikt om de persoonlijke agenda beter te volgen en om meer vrije tijd te creëren. 25% van de werknemers die het flexibel systeem gebruiken, doen dat dus om hun werk op een vlottere manier aan hun persoonlijk ritme te koppelen en voor zichzelf ademruimte te creëren.
Tijd dus om Dolly’s “9 to 5” in een remix te gooien en de 21ste eeuw in te loodsen.
(sjv) - Bron: HR Review / Express.be
24 juli 2014Ochtend- of avondmens, dat zit in onze genen. Topmanagers en artsen bijvoorbeeld zijn meestal vroege vogels. Kan je als avondmens een topcarrière vergeten?
Voor velen bestaat er niets hatelijkers dan vroeg uit de veren te moeten. Misschien verandert dat wel als ze de volgende lijst van voordelen zien?
Moeite om 's ochtends op tijd uit je bed te geraken? Aan de hand van deze tips stap je wel snel én goedgeluimd uit dat oh zo gezellige bed!
Spring jij bij het krieken van de dag vlotjes uit bed? Dan heb je meer energie dan je collega’s die langer onder de wol blijven liggen.
Zeven op tien gezinnen verkeert ’s ochtends in tijdnood. Bij gezinnen met jonge kinderen geldt dat zelfs in driekwart van de gevallen.
Ochtendmensen zijn steeds een stap voor op de rest. Lange slapers kunnen deze gewonnen tijd nooit meer inhalen, aldus productiviteitscoach Ciara Conlon.
Jonge talenten Delphine, Elias en Jelle werken bij Infrabel. “De dynamiek maakt het voor iedereen boeiend”
Werken in een kerncentrale: dat is zonder meer een unieke en speciale job. Natasja doet het intussen al bijna twintig jaar.
Een ergerlijke tendens die overwaait uit de datingwereld: ook op de arbeidsmarkt is ghosting aan een opmars bezig. We gidsen je langs enkele opvallende cijfers!