Jobstudent werkt altijd 3 dagen op proef
De proefperiode bestaat niet meer voor ‘gewone’ werknemers, maar wél nog voor studenten. Je leest er hier alles over ...
Een op de vier (25,5%) werkt minstens 380 van de toegestane 475 uren per jaar. De helft van de studenten werkt in een hotel, restaurant of café. “De cijfers tonen dat studenten niet vies zijn van handarbeid”, zegt Yannick Van der Gucht, CEO bij SealJobs. “Werkgevers kunnen hier sterker op inspelen.”
Een job in de horeca (52,1%) blijft de populairste studentenjob in Vlaanderen. Op ruime afstand volgt een job in sales en marketing (23,6%), retail (21,8%) en administratie (20,2%).
Een job als promogirl of promoboy (14,8%) en schoonmaker of schoonmaakster (9,6%) zijn het minst in trek bij de Vlaamse student.
Niet verwonderlijk blijft geld een belangrijke drijfveer van studenten om te werken. Met 83,6% is het de nummer één reden dat studenten bijklussen. Dat geld dient niet enkel voor dure gadgets of reizen; een vijfde van de studenten (19,8%) werkt om zijn of haar studies mee te kunnen financieren.
Geld is niet de enige motivator: 45% wil zijn vaardigheden opkrikken en 46,8% doet liefst ook relevante werkervaring op tijdens zijn of haar vakantiejob. 25,7% gaat gericht op zoek naar een studentenjob die aansluit bij zijn of haar studies en 25,9% verkiest relevante ervaring boven het geld dat ze met de job zouden kunnen verdienen.
“Er zijn eigenlijk twee types van jobstudenten: er is enerzijds de groep studenten die bijklust om op korte tijd zo veel mogelijk geld te verdienen. Anderzijds heb je een groep op zoekt gaat naar zo veel mogelijk relevante werkervaring voor hun professionele toekomst”, zegt Van der Gucht.
“Dat komt vanuit hun geloof dat werkervaring belangrijker is dan het diploma waarover je beschikt; een stelling waar 15,9% van de Vlaamse studenten mee akkoord gaat.”
Wanneer studenten op zoek gaan naar een vakantiejob trekken ze nog altijd eerst aan de mouw van familie en kennissen (54,7%). Bijna even populair zijn jobsites (53,3%) en interim-bureaus (47,8%).
Een derde van de studenten wandelt meteen het bedrijf binnen (35,3%) of gebruikt sociale media (33,3%). Rekruteringsapps (9,1%) zijn een relatief nieuw fenomeen maar weten al bijna 10% van de studenten te overtuigen.
(ac) - Foto: Horeca Magazine - Bron: Seal Jobs
19 oktober 2018De proefperiode bestaat niet meer voor ‘gewone’ werknemers, maar wél nog voor studenten. Je leest er hier alles over ...
Wij vroegen Arthur Smeets (48) uit Edegem hoeveel hij verdient …
De horecasector kan je met geen enkele andere sector vergelijken. De sector staat onder druk, al zijn er ook mogelijkheden en kansen.
We vroegen aan jobstudente Syrche De Schepper (24) uit Mechelen hoeveel zij als bakkersmeisje verdient ...
Een moorddiner als teambuilding? Bij Colruyt Group Academy kan het!
Help, een nieuwe job! Wat goed advies komt dan zeker van pas. Als je bij Colruyt Group aan de slag gaat, krijg je altijd een meter of peter.
Onderhandelen over je loon is niet altijd makkelijk en soms verloopt het gesprek zelfs stroef... Deze tips helpen je bij het onderhandelen.
We vroegen aan de 22-jarige Jolien hoeveel zij verdient als monitor bij Skillz en wat haar studentenjob precies inhoudt...
Het fenomeen dat kleine mensen hun gestalte zouden compenseren met dominant gedrag, heeft ook een naam: het Napoleon-complex. Klopt dit verschijnsel?