Sociale media
Vorige

1 van 178

Volgende
Volgend artikel:

Mag mijn baas me verbieden om buiten de werkuren op Facebook te zitten?

Helft hr-managers zit niet op LinkedIn

Lang niet iedereen heeft een LinkedIn-profiel, maar dé grote onbekende is Twitter. Drie kwart heeft geen account op de site.
Zijn sociale media dan toch niet meer dan een hype en enkel groots in de ogen van een kleine kring? Wie de ontnuchterende resultaten van de Kluwer Learning Indicator er op naleest, zou haast zeggen van wel.
LinkedIn HR
Lang niet iedereen heeft een LinkedIn-profiel, maar dé grote onbekende is Twitter. Drie kwart heeft geen account op de site.

Kluwer bevraagt jaarlijks hr-professionals, leidinggevenden en medewerkers (exclusief arbeiders, red.) over hun leergewoonten en -voorkeuren. Dit jaar peilde de Kluwer Learning Indicator bij de 5.474 deelnemers (waarvan 2.690 werknemers, 1.102 leidinggevenden en 1.682 hr-verantwoordelijken, nvdr.) ook naar hun aanwezigheid op sociale media.

Facebook

Werpen we een blik op de grote drie - Facebook, LinkedIn en Twitter - dan is Facebook zonder twijfel het populairste medium. Zes op de tien medewerkers zeggen een Facebook-account te hebben waarop ze berichten lezen (33,7%) of berichten posten en aan discussies deelnemen (26,1%). Bij zowel hr-professionals als leidinggevenden daalt die actieve aanwezigheid naar ongeveer 50 procent.

Facebook mag dan populair zijn, het is van de drie ook het minst professionele netwerk. Leuk om te sharen met je vrienden, maar vanwege de vaak zeer persoonlijke info minder aangewezen om daar ook je baas bij te betrekken.

LinkedIn

Opvallender is de grote afwezigheid op LinkedIn. Veel leidinggevenden (43,8%), medewerkers (57,7%) en hr-professionals (40,9%) hebben geen account op deze netwerksite die als de ‘meest professionele’ omschreven wordt. Reken daar per doelgroep nog 15 procent bij die wel een account heeft maar de site amper bezoekt en we kunnen stellen dat meer dan de helft van de Belgische werknemers LinkedIn niet of nauwelijks kent en gebruikt.

De actieve aanwezigheid dan. Van de hr-professionals zegt 8,8 procent berichten te posten en aan discussies deel te nemen op LinkedIn. Bij leidinggevenden is dat 5,2 procent, bij medewerkers 3,4 procent.

Twitter

De grote onbekende is Twitter. Drie kwart van 5.474 respondenten zegt geen Twitter-account te hebben. Nog eens 10 procent zegt wel een account te hebben maar de site amper of nooit te bezoeken, wat de uiteindelijke Twitterclub wel heel klein maakt.

Dat onbekend onbemind maakt, blijkt uit de aan-, of beter gezegd, afwezigheid van sociale media in het leeraanbod binnen organisaties. Niet meer dan 6,3 procent van de bevraagde hr-professionals en leidinggevenden zegt dat zij leren via sociale media aanbieden aan hun medewerkers. Voor zo’n trending topic, om in het jargon te blijven, is dat een ronduit mager resultaat.

Het werkt!

Maar de hr- en opleidingsverantwoordelijken verwachten verandering. 37,9 procent voorspelt dat het belang van sociale media als leerkanaal zal toenemen. 29,3 procent wil het komende jaar onderzoeken of en hoe toepassingen als LinkedIn-groepen en Yammer (een microblog waarop bijvoorbeeld werknemers van hetzelfde bedrijf berichten, vragen en reacties kunnen posten, red.) kunnen worden ingezet voor opleiding en ontwikkeling.

Goed nieuws voor hen is dat leren via sociale media lijkt te werken. Zij die er wel actief zijn, beschouwen sociale media als een ideale manier om snel, altijd en overal up-to-date te blijven.

Bijna zeven op de tien actieve gebruikers zeggen dat ze dankzij de sociale media heel gemakkelijk zowel de belangrijkste ontwikkelingen als de experts binnen hun vakgebied en collega’s kunnen volgen.

(wv) 

5 oktober 2012
Anderen bekeken ook