Wanneer ben je als werknemer (on)wettig afwezig?
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Het aantal vakantiedagen waarop je recht hebt, wordt vastgesteld op basis van de werkelijk gepresteerde en de met arbeid gelijkgestelde maanden gedurende het vakantiedienstjaar (het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarin je vakantie neemt). Bij een voltijdse tewerkstelling gedurende het volledige vakantiedienstjaar heb je recht op twintig wettelijke vakantiedagen.
Werkelijk gepresteerde dagen zijn in de eerste plaats dagen waarop je effectief gewerkt hebt. Niettemin worden de dagen van arbeidsonderbreking waarvoor de wet een recht op loon voorziet eveneens als werkelijke gepresteerde dagen beschouwd. Als bediende heb je de eerste dertig dagen van ziekte recht op gewaarborgd loon. Deze maand telt dus volledig mee.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
Het vakantiebesluit bevat ook een limitatieve lijst van met arbeid gelijkgestelde periodes die recht openen op vakantie hoewel geen arbeid wordt verricht. De dagen van schorsing van de arbeidsovereenkomst wegens ziekte of ongeval vallen hieronder. De duur van gelijkstelling wordt wel beperkt tot de eerste twaalf maanden van de arbeidsongeschiktheid. Deze termijn vangt aan de eerste dag van afwezigheid wegens ziekte.
De eerste maand van gewaarborgd loon die als werkelijk gepresteerd wordt beschouwd, verlengt deze termijn niet. Elke nieuwe arbeidsonderbreking die te wijten is aan een ongeval of ziekte die zich voordoet binnen de veertien dagen na werkhervatting wordt beschouwd als de voortzetting van de vorige arbeidsonderbreking, tenzij bewezen wordt dat de tweede schorsingsperiode een andere oorzaak heeft.
Tijdens je ziekte heb je dus vakantierechten opgebouwd alsof je nooit het werk hebt verlaten, voor zover je niet langer dan één jaar afwezig bent geweest.
Langdurig afwezig wegens arbeidsongeval: wat met je loon?
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Stel: door ziekte ben je langdurig afwezig op het werk. Kan je baas dan je gsm, laptop of bedrijfswagen terugvorderen voor de periode van je afwezigheid?
Het aantal langdurig zieken in ons land blijft stijgen en flirt met de grens van 3% van alle presteerbare uren. En hoe langer afwezig, hoe minder kans om opnieuw aan het werk te gaan.
Sinds 2024 kan je ziektedagen tijdens je vakantie later als verlofdagen recupereren. Een prima maatregel volgens meer dan vier op de vijf Vlamingen...
Bedienden hebben in principe tijdens de volledige eerste 30 kalenderdagen arbeidsongeschiktheid verder recht op loon, betaald door de werkgever.
Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
Goed nieuws: vanaf 2025 gelden nieuwe regels die positieve gevolgen kunnen hebben voor jouw vakantieplanning!
Als gevolg van een arbeidsongeval kan je enkele maanden niet werken. Wat betekent dit voor je loon? Jobat zocht het voor je uit...
Steeds meer werknemers kiezen ervoor om extra vakantiedagen te kopen. Maar waarom?