Wat verwacht de Belg van zijn loon?
De loonsverwachtingen in de Europese landen verschillen aanzienlijk, zo blijkt uit een internationaal onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau Trendence.
In de meeste sectoren bestaat er een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) die het recht op de eindejaarspremie bepaalt. Alle werknemers uit deze sectoren zullen dus recht hebben op een eindejaarspremie, voor zover ze aan de voorwaarden (bijvoorbeeld een bepaalde anciënniteit in de onderneming hebben) voldoen die door de CAO vooropgesteld worden.
Deze voorwaarden zullen, net zoals het bedrag of de berekeningswijze van de premie, niet voor alle sectoren dezelfde zijn: het blijft dus mogelijk dat een werknemer uit sector X geen of een lagere eindejaarspremie ontvangt dan een werknemer uit sector Y, ondanks het feit dat er in beide sectoren een recht op eindejaarspremie bestaat.
Wanneer er in de sector niets geregeld is, kan het toch zijn dat de werknemer recht heeft op een eindejaarspremie, omdat dit recht op ondernemingsvlak geregeld is:
Bereken hier jouw eindejaarspremie20 december 2017
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De loonsverwachtingen in de Europese landen verschillen aanzienlijk, zo blijkt uit een internationaal onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau Trendence.
Precies 10% van de werkende Belgen verdient minder dan 1.911 euro bruto per maand, terwijl evenveel minstens 4.303 euro/maand verdient.
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
Bij ambtenaren wordt de eindejaarspremie deels berekend op basis van het brutomaandoon in de maand december.
Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité.
We willen allemaal wel eens verwend worden door onze baas. Deze bedrijven pakken uit met wel heel originele cadeaus: van dogsitting tot een scheerbeurt!
Wie heeft recht op een eindejaarspremie? En hoe groot is jouw eindejaarspremie dit jaar? Bereken het zelf...
Op het einde van het jaar kennen werkgevers doorgaans een extraatje toe aan hun personeelsleden: de eindejaarspremie. Soms hoor je ook spreken van een "dertiende maand".
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...