Wat zijn maaltijdcheques?
Gemiddeld 74% van de Belgische werknemers krijgen maaltijdcheques. Daarmee zijn maaltijdcheques het populairste en ruimst verspreide extralegaal voordeel.
Iemand die slechts een halve dag werkt, heeft ook recht op een maaltijdcheque voor die dag. Het principe is: één cheque per effectief gepresteerde werkdag, ongeacht de duur van de prestatie. Het doet er niet toe of de betrokken persoon deeltijds werkt of een halve dag verlof heeft genomen. Iemand die enkel voormiddagen werkt, krijgt dus meer maaltijdcheques dan iemand die hetzelfde aantal uren werkt, verdeeld over 3 dagen.
Lees ook: Wat zijn maaltijdcheques?
Door het principe van één cheque per gewerkte dag kan het zijn dat een deeltijdse werknemer evenveel maaltijdcheques krijgt als een collega die voltijds werkt.
Om hier tegen in te gaan, voorziet de wet ook een alternatieve berekeningswijze die rekening houdt met de effectief geleverde prestaties van de werknemer. Deze berekeningswijze houdt in dat men het aantal effectief gepresteerde werkuren per kwartaal deelt door het dagelijkse aantal werkuren in de onderneming. De uitkomst van deze berekening wordt afgerond naar boven en beperkt tot het maximum aantal dagen dat tijdens het kwartaal door een voltijdse werknemer in de onderneming kan gepresteerd worden.
Opgelet: deze berekeningswijze mag enkel toegepast worden als de onderneming ze heeft opgenomen in een collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement.
Extra: Waar kan ik mijn elektronische maaltijdcheques uitgeven?12 augustus 2019
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Gemiddeld 74% van de Belgische werknemers krijgen maaltijdcheques. Daarmee zijn maaltijdcheques het populairste en ruimst verspreide extralegaal voordeel.
Stel: door ziekte ben je langdurig afwezig op het werk. Kan je baas dan je gsm, laptop of bedrijfswagen terugvorderen voor de periode van je afwezigheid?
Blijven eco- en maaltijdcheques? Worden ze vervangen door extra loon? Hebben deze cheques afgedaan? Het debat woedt hevig.
Betalen voor loopbaanbegeleiding kan met loopbaancheques. Dan betaal je maar 40 euro voor 4 uur begeleiding.
1,8 miljoen loontrekkenden krijgen jaarlijks tot 250 euro aan ecocheques. Wat is daar nu zo eco aan? En wat kun je er allemaal mee kopen?
Regelmatig gaan er stemmen op om het systeem van maaltijdcheques af te schaffen en te vervangen door het storten van een evenwaardig nettobedrag ...
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
Van zorgkundige naar hoofdverpleegster: Ontdek de opleidingsmogelijkheden bij het Wit-Gele Kruis
Je wil alles uit die weinige vakantiedagen halen die je hebt. Maar als je bij je terugkomst meteen verdrinkt in het werk gaan je batterijen snel weer leeg zijn.