Hoe Facebook je carrière kan verpesten
Facebook is een ideale tool om contacten te onderhouden. Maar het kan je loopbaan evengoed kelderen.
Die kans is klein, zo blijkt. Meer dan 90 procent van de Belgen is tijdens een sollicitatiegesprek nog nooit geconfronteerd met persoonlijke gegevens die te lezen zijn op hun profiel op social media. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van jobsite Stepstone. Bijna 11.000 werkzoekenden uit 8 landen namen aan dit onderzoek deel.
Zes procent van onze landgenoten heeft daarentegen wel al vragen gekregen over persoonlijke informatie over hen die op het internet te vinden is tijdens een sollicitatie. Drie procent is er niet zeker van, maar kreeg toch verdacht veel vragen over hun privéleven tijdens een eerste gesprek.
"Blijkbaar gaan rekruteerders toch minder informatie zoeken op social media dan gedacht. Uit ons onderzoek blijkt dat ze kandidaten niet vaak rechtstreeks zullen confronteren met persoonlijke informatie die ze vonden op social media. Vooral voor het aanwerven van managers en specialisten, zullen ze nog altijd de klassieke methodes gebruiken en tijdens gesprekken en testen zoveel mogelijk te weten proberen te komen over de persoonlijkheid van sollicitanten", zegt Jan Heiremans van Stepstone België.
Blijkbaar is de situatie in alle landen vergelijkbaar. De cijfers zijn in alle landen in Europa bijna dezelfde. In Zweden worden social media het minst gebruikt bij rekruteringen en in Noorwegen het meest. Niet minder dan 10 procent werd hier al eens geconfronteerd met informatie van op hun profiel tijdens een jobinterview.
(ks)   
11 mei 2010
Facebook is een ideale tool om contacten te onderhouden. Maar het kan je loopbaan evengoed kelderen.
Nieuwe job, nieuwe baas. Maar mag deze zomaar me opzoeken op google vooraleer ik op gesprek ga?
Een motivatiebrief beslaat maximaal één pagina, luidt klassiek sollicitatieadvies. Maar het kan ook in 140 tekens. Want na LinkedIn lijkt nu ook Twitter zich een weg te banen naar de jobmarkt. Wie zijn baan beu is, kan zelfs twilliciteren op twacatures. Maar is het meer dan wat getjilp?
Werken bij het Service Center van CM Gezondheidsfonds: “Wat je doet heeft een impact. Je maakt een verschil”
Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.
20 dagen: dat is het aantal wettelijke verlofdagen waar je als voltijds werknemer recht op hebt. Deze tips helpen je aan méér en langer verlof.
Michiel en Ken zijn maintenance engineers bij de internationale verpakkingsproducent Berry bpi Zele. Hun hoogtechnologische werkomgeving zorgt voor een boeiende en diverse job. Bovendien genieten ze van een mooi verloningspakket met diverse extralegale voordelen.
Werkgevers zetten al langer sterk in op training on-the-job. Maar opleidingen worden in ijltempo meer digitaal en geautomatiseerd.
Ik zou graag ’s middags eens een halfuurtje gaan lopen. Maar niemand in het bedrijf doet dat en ik wil niet scheef bekeken worden. Hoe pak ik dit aan?