WEBINAR | Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
De wittebroodsweken in een nieuwe job blijken vaak niet erg rooskleurig. 44% van de werknemers zegt binnen de eerste week spijt of bedenkingen te hebben gehad over zijn nieuwe baan. Dat blijkt uit onderzoek van HR softwarebedrijf BambooHR bij 1.500 Amerikaanse kantoorwerkers.
Lees ook: Heb jij spijt van je loopbaan?
Sommigen doorstaan de spijt, al volgt een oordeel vrij snel. 70% van de nieuwe werknemers beslist binnen de eerste maand of de baan bij hem/haar past - waarvan 29% binnen de eerste week. De onderzoekers stellen een cruciale periode voorop: 44 dagen. Bedrijven hebben gemiddeld namelijk 44 dagen om het lange-termijnengagement van een nieuwe medewerker te beïnvloeden. Binnen die periode binden nieuwkomers zich, of net helemaal niet.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Het onderzoek van BambooHR heeft overigens ook een opvallende bevinding in de emotionele context. Zo geeft 23% van de werknemers aan dat ze gehuild hebben binnen een week na hun indiensttreding bij hun nieuwe bedrijf. Uit teleurstelling.
Ontdek: Dé 5 redenen waarom we zo ongelukkig zijn op ons werk
Veel hangt ook af van hoe zo’n nieuwe werkgever het aanpakt. 1 op de 5 werknemers zegt dat hun bedrijf niets specifieks doet om nieuwe werknemers in te burgeren bij de nieuwe collega’s of hen helpt om steun te vinden onder hun collega's.
Zo is onder meer ook het zogenaamde preboarding van tel. Hierbij wachten werkgevers of hun HR-verantwoordelijken niet tot de eerste werkdag van de startende medewerker. Daarentegen nemen ze enkele dagen daarvoor al contact op met de nieuwe collega. Bijvoorbeeld door al wat meer info te geven over die eerste werkdag.
Andere bedrijven zorgen ervoor dat één collega of teamleider (of zogenaamde peter of meter) de nieuwe collega gedurende een hele dag begeleidt én er bijvoorbeeld samen mee gaat lunchen. Waardoor het voor die nieuwkomer ook mogelijk wordt om op zo’n eerste dag al (andere) mensen te leren kennen.
CHECK: 4 must do’s in een nieuwe job
(William Visterin)
10 november 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Sta jij open voor een nieuwe job? De meerderheid van de Belgen alvast wel. Meer dan zeventig procent zou geen 'nee' zeggen tegen een nieuwe job.
Helaas lopen die eerste werkdagen niet altijd van een leien dakje. Enkele tips om tijdens de eerste maand van je nieuwe job toch een goede indruk te maken.
Spijt heeft veel oorzaken zoals onze opleiding en loopbaan. Maar eigenlijk zijn er twee grote vormen van spijt: ‘als ik maar’ en ‘had ik maar niet’.
Help, een nieuwe job! Wat goed advies komt dan zeker van pas. Als je bij Colruyt Group aan de slag gaat, krijg je altijd een meter of peter.
Eén op drie werknemers heeft spijt over hoe hun carrière tot dusver is verlopen. De jongere generatie vertoont hierbij meer spijt dan de oudere.
Het probleem van spanning op het werk lijkt al jaren alleen maar toe te nemen, en de pandemie heeft daarbij niet geholpen...
Heb je besloten om te wachten tot volgend jaar om je carrière een nieuwe richting te geven? Niet doen! Omwille van volgende 3 redenen...
Weinig Belgen zijn écht blij met hun werk. Maar waarom worden we eigenlijk ongelukkig op ons werk? En – nog belangrijker – wat kan je eraan doen?