Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Heb jij last van technostress? 21,6% Belgen alvast wél

Technostress schermen
Technostress staat dan misschien niet in het groene boekje of Van Dale, maar het is wel écht een ding. We hebben het niet over het paniekske dat je ervaart op het midden van de dansvloer tijdens een of ander bonkend technofeestje. Technostress gaat over de verpletterende extra druk die digitalisering met zich meebrengt: onzekerheid, een overdosis technologie of het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn. Een absolute boosdoener op veel werkvloeren voor werkgevers en -nemers die niet weten hoe ze ermee moeten omgaan.

Technostress is een parapluterm voor enkele techno-stressoren: onzekerheid, onveiligheid, complexiteit, invasie of overlading. Onderzoek van IDEWE bevestigt wat veel mensen voelen: 21,6% van de bevraagde deelnemers ervaart techno-onzekerheid op zijn of haar werk. Het gevoel dat je minder grip hebt op je job of de uitoefening ervan door de zoveelste technologische vernieuwing. En maar liefst 14,1% vindt dat die job daardoor ook echt té complex wordt.

Als je daarbij ook nog eens het always on-gevoel hebt dat je voor iedereen digitaal beschikbaar moet zijn, dan ervaar je heel wat stressoren samen. Die gevaarlijke combinatie leidt tot uitval en ziekte.

Lees ook: Hoe tackel je technostress?

Aanstekelijk beestje

Niet iedereen op de werkvloer is even vatbaar voor technostress. Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat 55-plussers de techno-stressoren veel vaker ervaren. Niet zo gek als je bent opgegroeid in een analoog tijdperk.

Wat wél opvallend is als we naar de demografische details van het onderzoek kijken? Respondenten met een diploma of werkervaring in ICT geven aan dat ze evenveel technostress ervaren als in andere sectoren, minus de stressor van ‘techno-complexiteit’ natuurlijk.

Je ziet het: zelfs de digital natives en de werknemers die dagelijks een portie technologie op hun bord krijgen, ontsnappen niet aan de ziekte.

Extra: Hoelang per dag werk jij achter een scherm?

Gevolgen van het techno-virus

De gevolgen van een overload aan technostress? Die laten zich al raden. Minder jobtevredenheid, meer emotionele uitputting en minder gedrevenheid. Een ingrediëntenmix die zowel voor werkgever als werknemer nadelig is. Het is dus aan de werkgever om de technostress te tackelen én aan de werknemer om het probleem aan te geven.

7 op 10 Belgen gelukkig op de werkvloer… wat loopt er mis voor de rest?

Technologische innovaties zijn goed – begrijp ons niet verkeerd – maar er moet omkadering en begeleiding zijn. Betrek de werknemers bij veranderingen die een impact hebben op hun werk. Werk bij implementatie van bijvoorbeeld Microsoft 365 of een AI-tool zoals ChatGPT een overeenkomst met afspraken uit. Limieten en regels die zwart-op-wit staan, geven een veiliger gevoel. Zo bouw je een stukje techno-veiligheid in.

Ontdek: Waarvoor gebruik jij ChatGPT op kantoor?

(ZINNIG) - Bron: Peoplesphere

15 november 2023
Anderen bekeken ook