Hoe je als vrouw sterker profileren op de arbeidsmarkt?
Vrouwen moeten nog te vaak het onderspit delven tegen hun mannelijke collega’s. Heb je er als vrouw genoeg van? 5 tips om sterker in je schoenen te staan ...
“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan”. Qua zelfvertrouwen kan deze uitspraak uit een Zweedse jeugdserie uit de jaren zeventig wel tellen. Hoewel de waarheid vaak uit een kindermond komt (in dit geval de actrice die de rol van de legendarische P. Langkous op zich nam), is niet iedereen overtuigd van deze stelling.
Uit een onderzoek van het Amerikaanse softwarebedrijf Asana blijkt namelijk dat nogal wat werknemers bewust of onbewust lijden aan het imposter syndrome, ook wel bekend als het oplichterssyndroom. Hierbij twijfelen ze zo hard aan hun eigen capaciteiten waardoor alle professionele successen bijna automatisch gecatalogiseerd worden als toevalstreffer en niet als het resultaat van hun eigen talent, inzet of werk.
Eigenlijk vinden ze stiekem dat ze hun jobfunctie niet waard zijn en dat ze alleen maar door de juiste timing, de juiste verkooppraatjes of het gebrek aan een beter alternatief uiteindelijk de job gekregen hebben. Gek genoeg linken ze alles wat verkeerd loopt, dan weer wél aan zichzelf. De ultieme nachtmerrie: in het zicht van iedereen door de mand vallen…
Lees ook: Voel jij je een bedrieger op je werk?
Het oplichterssyndroom is niet zo onschuldig als het lijkt. Wanneer je voortdurend je eigenwaarde afbreekt, bestaat de kans dat je in een negatieve spiraal gezogen wordt waar je maar moeilijk uitkomt.
Het kan je doen verzanden in structureel overwerk en oneindig perfectionisme om toch maar een - in jouw ogen - aanvaardbaar eindresultaat te behalen. Je zelfbeeld lijdt eronder en in het slechtste geval isoleer je jezelf van de anderen, uit schrik dat iemand jouw “geheim” te weten zou komen. Eigenlijk zit je gewoon te wachten tot een collega jou op de schouder tikt en ontmaskert.
Tot zover de fantasie. Net als de Zweedse jeugdserie uit de jaren zeventig, is ook het oplichterssyndroom grotendeels fictief. Om tot dat inzicht te komen, is er soms wat tijd nodig. Deze handige tips kunnen je hierbij helpen.
Extra: Herken jij je in deze 9 innerlijke saboteurs?
Laat je niet meeslepen door je negatieve gedachten of fantasie maar bekijk alles als een wetenschapper. Wat was jouw échte deel in dit succesvolle project? Welke vaardigheden hebben ervoor gezorgd dat je die job kon binnenhalen?
Vergelijk de feiten met je interpretatie van de feiten en ontdek dat je interpretatie in de meeste gevallen niet overeenkomt met de werkelijke feiten.
Laat de speurneus in je los en maak een overzicht met alle successen die je bereikt hebt of de complimenten die je ooit gekregen hebt, hoe klein ook. Feiten zijn feiten en ze bewijzen meteen dat je wel degelijk heel wat in je mars hebt.
Haal gerust het lijstje voor de geest, elke keer wanneer er een negatief stemmetje in je oor fluistert dat je het helemaal niet goed doet.
Jezelf vergelijken met je collega’s is tijdverlies, want het geeft je alleen maar extra druk en onnodige stress. Iedereen is anders en heeft een eigen manier van werken. Wat vooral telt is het eindresultaat en je eigen inbreng in dat succesverhaal.
Ook een mogelijkheid: jezelf alsnog vergelijken met anderen en daaruit leren hoe je nog beter kunt worden.
Successen zijn er om te vieren, ook als ze op het eerste gezicht niet zo groot zijn. Gun jezelf een schouderklopje of trakteer jezelf eens op een zoete zonde telkens wanneer je iets goed gedaan hebt. Kleine gelukjes kunnen het leven zoveel aangenamer maken en het zorgt bovendien voor meer zelfvertrouwen en een groter geluksgevoel.
Sta positief in het leven en train je hersenen om jezelf positieve feedback te geven. Zeg dus bv. niet “Ik heb weer een fout gemaakt”, maar wel “Deze keer heb ik niet mijn beste werk afgeleverd, volgende keer doe ik beter”. Het kan in het begin misschien wat onwennig aanvoelen, maar vertrouw erop dat deze techniek jouw leven zoveel mooier en leuker kan maken.
Ben jij een optimist? Doe de test
Niet dat je het tijdens de drukke middagpauze aan de grote klok moet hangen, maar toch: door die gedachten te delen, zul je merken dat je lang niet de enige bent die zo in het leven staat. Dit kan je negatieve interpretaties relativeren en ervoor zorgen dat je je minder geïsoleerd voelt op de werkvloer.
Het leven is geen ponykamp (behalve in die Zweedse jeugdserie uit de jaren zeventig): accepteer dus dat het ok is dat je je af en toe iets minder zelfzeker voelt bij een taak of project. Leuk is het niet, maar het hoort erbij.
Het is dus perfect normaal dat je af en toe (een beetje) aan jezelf twijfelt. Niks om je voor te schamen dus. Zolang je maar de feiten van de fictie (je interpretatie) kunt scheiden en je positieve mindset kunt behouden.
CHECK: 10 tips voor meer zelfvertrouwen op het werk
(fd)
21 oktober 2024Vrouwen moeten nog te vaak het onderspit delven tegen hun mannelijke collega’s. Heb je er als vrouw genoeg van? 5 tips om sterker in je schoenen te staan ...
Goed nieuws voor de twijfelaars onder ons die moeilijk een beslissing kunnen of durven nemen: besluiteloosheid heeft voordelen en het kan je slimmer maken!
Narcisten bezitten vooral negatieve eigenschappen maar ze blijken wel succesvol op de werkvloer. Hun charisma en zelfvertrouwen spelen hierbij een grote rol.
Wat hebben zangeressen Taylor Swift en Ellie Goulding met elkaar gemeen? Ze voel(d)en zich allemaal een oplichter in hun job.
Speelt je verlegenheid jou ook parten tijdens het sollicitatieproces? Met deze tips zet je jezelf én je verlegenheid op een positieve manier in de kijker!
Voor wie de eerste lentezon niet genoeg is om vrolijk door het leven te dartelen, hebben we enkele tips om terug lekker in z’n vel te zitten.
Hoe zit het met de optimist in jou? Via deze vijf simpele checks kan je inschatten of jij al dan niet een optimist bent.
Is dit het nu? Heeft het leven niet meer te bieden dan deze saaie job? Wie zichzelf deze vragen vaak stelt, heeft misschien last van een midcarrièrecrisis.
Van de perfectionist tot de ontwijker: iedereen heeft weleens af te rekenen met innerlijke saboteurs. Herken jij deze negen?