Deze 10 vreselijke gewoontes vreten energie
De beste manier om je productiviteit te boosten, is door je routine onder de loep te nemen en te kijken waar de energievreters en tijdverspillers zitten.
Bore-out en Burn-out zijn al langer “hot topics” in de arbeidspsychologie. Met gelijkaardige symptomen, maar heel verschillende oorzaken dreigen ze de werkende mens ziek te maken en dat voor vaak langere tijd. Bore-out dreigt wanneer de job niet voldoende uitdaging biedt terwijl burn-out vaak het gevolg is van veel te veel uitdaging.
Hoe zit het dan met brown-out? Wel, daar zien we vooral een gebrek aan zinvolle taken (“purpose”) als grote boosdoener.
De symptomen van burn-out, bore-out en brown-out - allen energiestoornissen - zijn gelijkaardig, maar veel discreter aanwezig bij brown-out dan bij burn-out. De meest gehoorde klachten zijn futloosheid, demotivatie, een gevoel van zinloosheid, fysieke uitputting, spijsverterings- en slaapstoornissen...
Typisch gedrag waar we gemakkelijk de ogen voor sluiten treedt ook vaak op. Denk bijvoorbeeld aan een ongezond eetpatroon, chagrijnige reacties, weinig zin voor initiatief, steeds minder interesse tonen in de job...
De tien signalen die kunnen wijzen op brown-out:
Herkenbaar? Hoog tijd om die brown-out aan te pakken! De eerste stap zet je door het gratis e-book te downloaden op www.tryangle.be met 7 manieren en 21 sleutels om ongezonde stress aan te pakken.
(gd/kv)
18 juli 2016De beste manier om je productiviteit te boosten, is door je routine onder de loep te nemen en te kijken waar de energievreters en tijdverspillers zitten.
Hot topic in de HR-wereld: de bore-out. Kan je het tegengaan door jezelf te herontdekken en nieuwe uitdagingen binnen of buiten het werk aan te gaan?
Maar liefst 15 tot 20% van de mensen is HSP, een Hoog Sensitief Persoon. En wat blijkt? HSP’ers lopen meer risico op een burn-out. Hoe dat komt?
Je bent hersteld van een burn-out en doet er alles aan om het nooit meer te hoeven meemaken. Maar kan je daar ook te ver in gaan? Enkele tips ...
Hoe is het met jouw work-life-balance gesteld? Is deze in evenwicht? Of helt de weegschaal (teveel?) over naar werken? Dat hoeft op zich geen probleem te zijn.
Langdurig ziek? Of thuis door een burn-out of bore-out? Hoe verzeker je als leidinggevende dat je werknemer geen fade-out krijgt?
“Om werk werkbaar te houden, is het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt”, zo zegt Els Vanbelle, well-being consultant bij Attentia.
Moeite met organiseren? Het helpt om efficiënter te werken. Deze tips helpen je om jezelf beter te organiseren. Kies degene uit die voor jou werken.
Of je werkgever verplicht is (een deel van) de kosten verbonden aan je woon-werkverkeer ten laste te nemen, hangt af van de wijze waarop je je verplaatst.