Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
5 tips om je bore-out te (h)erkennen ...
Goed om weten: Burn-out werkt anders bij mannen dan bij vrouwen
"Irritatie, vermoeidheid, slecht slapen, lusteloosheid, introversie... Je verveelt je zo erg - niet altijd omdat je te weinig werkt hebt, het kan heel goed zijn dat het werk te eentonig is - dat je moe en doodongelukkig wordt en niets meer gedaan krijgt", legt Van de Water uit. "Je mist een uitdaging."
Voor buitenstaanders zijn de symptomen niet altijd even zichtbaar. "Heel wat mensen verschuilen zich achter het 'ik heb het druk'-imago. De symptomen van een bore-out en burn-out zijn dezelfde, maar de oorzaken zijn verschillend."
"Mensen die zich in hun loopbaan sterk laten leiden door angst of door wat anderen van hen verwachten, lopen een groter risico", weet Van de Water. "Reorganisaties, langetermijndoelstellingen en te weinig afwisselend werk zijn ook risicofactoren."
Mensen die veel prikkels nodig hebben – 'high-sensation-seeking' noemen we dat – zullen sneller te kampen hebben met een bore-out. "Ook hoogbegaafde mensen vervelen zich steendood als ze niet uitgedaagd worden. Eigenlijk zijn het net dezelfde profielen die ook het vatbaarst zijn voor een burn-out."
Nuttig: 3 tips om een bore-out te vermijden
"Sommige werknemers zijn geneigd al het werk naar zich toe te trekken, zodat er voor hun collega's maar weinig meer overblijft. De eerste groep riskeert een burn-out, de tweede een bore-out."
"Een bore-out hoeft niet levenslang te duren. Soms helpt een aanpassing van je takenpakket, soms is een nieuwe functie en/of werkomgeving noodzakelijk", besluit Van de Water.
"Ga op zoek naar dingen die je graag doet, die je energie geven. Sommige mensen zijn mijlenver verwijderd van hun oorspronkelijke behoeftes. Kies voor een job die je prikkelt, je stimuleert, je uitdaagt en je enthousiast maakt!"
E-gids: Eerste hulp bij burn-out
(mr)
22 maart 2024Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
Wat als... elke werkweek aanvoelt als een strijd? Wanneer is het écht tijd om te veranderen van werk?
Als we diverse onderzoeken mogen geloven, liggen de stressniveaus in België net iets hoger dan in de meeste andere Europese landen. Het aantal Belgen met een burn-out is dan ook niet gering: 150.000, aldus een recente schatting.
Lijkt een carrièreswitch in een andere sector voor jou een mission impossible? Met het juiste actieplan ligt die nieuwe toekomst helemaal voor je open...
Brown-out wordt vaak het jonge broertje van burn-out genoemd. Het is omkeerbaar, maar als je niets doet, is deze fase een one way ticket naar burn-out.
Wat als je elke dag met grote tegenzin naar het werkt gaat? Hoog tijd om iets te doen aan je werkgeluk!
Zoals elke relatie gaat ook die met je werk door ups en downs. Zie je het even niet meer zitten? Jobat helpt je met 5 tips tegen een burn-out.
Een bore-out hoeft niet levenslang te duren. Gelukkig maar! Deze 3 stappen doen je terug interesse krijgen in je werk. Met dank aan Jobat!
De digitale revolutie verloopt razendsnel en AI maakt steeds vaker deel uit van ons dagelijks leven. Ook op de arbeidsmarkt is AI geen sciencefiction meer...