3 extra's voor de werknemer
De overheid heeft de voorbije jaren verschillende plannen uitgewerkt die het bedrijven makkelijker maken om werkgevers extraatjes te geven, zonder daar zelf al te diep voor in de portemonnee te duiken.
Nieuw is PC-Privé, het concept om via je werkgever fiscaalvriendelijk aan een pc te raken, alvast niet. Het eerste PC-Privéplan kwam er in 2003 en baseerde zich op zijn bijzonder succesvolle Nederlandse broertje.
Vorige zomer lanceerde onze regering haar eigen pc-plan: PC Bonus. Via dat systeem kunnen werkgevers hun werknemers belonen met een computerpakket. Het plan richt zich vooral tot werknemers met een bescheiden inkomen en probeert een aantal van de problemen met eerdere regelingen te verhelpen.
“De werknemer koopt een computer en hij geeft de factuur aan zijn werkgever”, legt Brent Springael, advocaat bij Bird & Bird uit. “Een werkgever bepaalt in dit systeem hoeveel hij een werknemer terugbetaalt, zolang dat onder de 550 euro (het bedrag voor het aanslagjaar 2010) blijft. Dit bedrag komt niet op de loonfiche en niet op de belastingaangifte van de werknemer.”
“Als een werkgever meer betaalt, wordt dat extra deel gezien als een zogenaamd voordeel van alle aard, en moet de werknemer daar belasting op betalen”, aldus Springael. Het volledige bedrag, zelfs als het meer is dan 550 euro, blijft wel aftrekbaar voor de werkgever.
Het nieuwe plan is vooral een poging om de technologiekloof te dichten. Mede daarom komen alleen werknemers in aanmerking met een bruto belastbaar inkomen tot 21.600 euro voor het aanslagjaar 2010. Onder meer daardoor lijkt het PC-Privéplan vooral in trek te zijn bij kleinere bedrijven.
“Vooral kmo’s stapten aanvankelijk mee in het plan en zij zijn nu ook de makkelijkste doelgroep”, weet Michael Matheesen, commercieel directeur bij computerdistributeur Alternate dat zelf een aanbod uitwerkte rond PC Bonus. “Voor grotere bedrijven is het toch altijd moeilijk om tegen bepaalde werknemers te zeggen dat ze wel zo’n pc krijgen, en tegen andere niet.”
(eb/wv) - Illustratie: (rp)
30 april 2010Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De overheid heeft de voorbije jaren verschillende plannen uitgewerkt die het bedrijven makkelijker maken om werkgevers extraatjes te geven, zonder daar zelf al te diep voor in de portemonnee te duiken.
Sneeuw en zon of regen en wind? De winter leent zich perfect voor het lezen van een goed boek. Jobat selecteert vijf spannende boeken.
De werketiquette is een breed begrip. En in elk bedrijf anders! Al zijn er wel enkele elementen die vaak terugkeren. Volg jij de werketiquette strikt op?
De eerste generatie die wél ging studeren: herken jij jezelf daarin? En heb je je weleens afgevraagd of het niet-studeren van je ouders een impact heeft op jou?
Als je elke dag met tegenzin naar je werk vertrekt, zoek je best een andere job. Zeker bij deze vier signalen...
We zijn steeds op zoek manieren om onze productiviteit op te schalen. Multitasken is een populaire methode om dat te doen. Maar werkt het ook echt?
Wanneer alle teamleden aan hetzelfde zeel trekken, kan er heel wat bereikt worden. Toch bestaat er op het werk vaak interne concurrentie. Goed of niet?
Een opvallend goed voornemen van werknemers: het plan om in 2024 van job te veranderen. De cijfers...
Je moet niet het hele woon-werktraject met de fiets afleggen om van een fietsvergoeding te kunnen genieten.