Verdien jij genoeg? Bereken het met ons Jobat Salariskompas
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Het leven wordt steeds duurder en door de stijgende inflatie en de hoge energie- en voedselprijzen zien heel wat mensen hun spaargeld wegsmelten als sneeuw voor de zon. Zeker zij die maar weinig financiële marge hebben – of gewoon financiële pech – komen steeds vaker in moeilijkheden. Geldproblemen of financiële stress hebben bovendien een negatieve impact op het geluksgevoel en zijn zeker niet bevorderlijk voor de arbeidsvreugde en productiviteit op de werkvloer.
“Financieel welzijn en mentaal welzijn gaan samen”, weet Prof. dr. Bert Schreurs, professor aan de Vrije Universiteit Brussel. “Het is logisch dat iemand met financiële zorgen niet goed in zijn/haar vel zit. Ook op de prestaties op de werkvloer heeft dat een negatief effect. De focus gaat helemaal naar geld en het gebrek daaraan. Financiële zorgen zijn de oorzaak van cognitieve problemen en ondermijnen de motivatie.”
“Mensen die financiële onzekerheid ervaren kunnen zich minder goed concentreren, waardoor ze meer fouten maken. Hun motivatie om te werken is niet intrinsiek, wel extrinsiek: ze werken omdat er geld in het laatje moet komen. Dat is zeker niet de motivatie die een werkgever graag bij werknemers ziet.”
CHECK: Waarom motivatie voor jou zo belangrijk is
Uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) blijkt dat nogal wat werkgevers zich het welzijn van hun personeel oprecht aantrekken. Niet onlogisch natuurlijk, want een werknemer die zich goed in z’n vel voelt, zorgt voor een meerwaarde op de werkvloer. Toch hoeft het niet altijd om een puur financiële tegemoetkoming te gaan, zo zijn er best wel wat kleine ingrepen die de financiële stress hopelijk wat kan verlichten.
Bijna 1 op 3 Belgische werkgevers betaalt een voorschot op het loon vóór het einde van de maand. Dit kan er bij heel wat werknemers voor zorgen dat hun betalingen alsnog op tijd betaald kunnen worden zonder eventuele bijkomende kosten. Zelfs een voorschot op de eindejaarspremie is in bepaalde gevallen (11%) een weloverwogen idee.
Ook het voorstel om op kantoor te komen werken i.p.v. thuis te telewerken (28%) is een galante oplossing om het energieverbruik bij je thuis binnen de perken te houden.
TIP: Bespaar energie en ga naar je werk... of vraag extra thuiswerkvergoeding
Het moet gezegd, sommige bazen denken echt goed mee met hun personeel: zo biedt maar liefst 1 op 7 bedrijven zelfs loopbaanbegeleiding aan om een jobfunctie of carrière te kunnen aanpassen aan een eventuele bijverdienste, flexijob of zelfstandig bijberoep na de werkuren. Dat die empathie loont, spreekt voor zich: een werknemer die zich goed in zijn of haar vel voelt is er vaak 2 waard én het zorgt voor een sterker engagement naar de werkgever toe.
EXTRA: 7 slimme tips om te sparen, zelfs als het even wat moeilijker gaat
(fd) - Bron: Acerta en VUB
26 juni 2023Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.
Door de stijgende energieprijzen lijkt van thuis uit werken opeens minder interessant. Kun je als telewerker zomaar beslissen om te overwinteren op kantoor?
Niet alleen werknemers maar ook bedrijven zoeken een manier om hun stijgende kostenplaatje onder controle te houden. Hoe zullen bedrijven besparen in 2023?
De groeiende inflatie en de hoge prijzen zorgen bij heel wat werknemers voor stress en financiële zorgen die ze vaak ongewild meenemen naar het werk...
Sparen is altijd een goed idee. Gelukkig bestaan er heel wat manieren waarop jij die extra centjes op je rekening kunt houden!
Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? We beantwoorden al jouw vragen over flexi-jobs...
Ook als je al op een budget leeft, kun je nog een aantal maatregelen nemen om zoveel mogelijk van je loon of uitkering te sparen. Probeer deze tips eens uit!
Meer dan 3 jaar na het uitbreken van de pandemie willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering...