Thuiswerkers meer tevreden over vervlechting tussen werk en privé
De tendens van de vervlechting tussen werk en privé zet zich traag maar dapper verder...
Of je werkgever nu wel of niet tussenkomt in de vervoersonkosten op weg naar het werk, hangt vooral af van hoe je de verplaatsing maakt. Kom je met het openbaar vervoer? Dan is je werkgever sowieso wettelijk verplicht om de gemaakte onkosten gedeeltelijk terug te betalen.
Rijd je met je eigen wagen naar het werk? Dan is je werkgever wettelijk niet verplicht om hierin financieel tussen te komen, al gebeurt het in de praktijk wel vaak: dit wordt dan afzonderlijk vastgelegd in de sectorale cao of individuele arbeidsovereenkomst.
Check: Hoeveel komt jouw werkgever tussen in je woon-werkverkeer?
Wie naar het werkt fietst, heeft recht op een fietsvergoeding. Dit is namelijk verplicht sinds 1 mei 2023. Het precieze bedrag van die fietsvergoeding varieert per sector en bedrijf. In de sectoren en ondernemingen waar geen fietsvergoeding bestaat, geldt echter de nationale standaard. Het gaat om 0,28 euro voor elke gefietste kilometer in het woon-werkverkeer, met een maximale afstand van 40 kilometer per dag.
Wie te voet naar het werk stapt, krijgt in principe geen wandel- of stapvergoeding (al mag de baas wel uit eigen wil een kilometervergoeding voorzien).
Door het vele telewerken is de situatie nu wel anders. Wie van thuis uit werkt, moet zich in principe niet meer extern verplaatsen naar het werk. Je interne verplaatsing binnenshuis van bv. de ontbijttafel naar de werkkamer wordt niet aanzien als woon-werkverkeer, hiervoor krijg je dus geen woon-werkvergoeding.
Extra: Wat als je van de trap valt tijdens al dat thuiswerk?
Wie op eigen initiatief telewerkt vanuit een coworkingspace of sattelietkantoor van het bedrijf informeert best even bij de hr-verantwoordelijke wat de mogelijkheden zijn.
Betekent dit dat je als thuiswerker financieel slechter af bent door het wegvallen van de woon-werkvergoeding? Niet noodzakelijk: als telewerker kun je bij je werkgever een belastingvrije thuiswerkvergoeding aanvragen. Deze forfaitaire onkostenvergoeding (de bureauvergoeding) bedraagt maximaal 148,73 euro per maand.
Daarenboven kan je werkgever ook nog een bijkomende kostenvergoeding voorzien tot 40 euro per maand die de kosten voor je internet en het gebruik van je pc vergoedt.
Lees ook: Moet je belastingen betalen op je woon-werkverkeer?
(fd)
23 december 2023De tendens van de vervlechting tussen werk en privé zet zich traag maar dapper verder...
Even nood aan verandering van omgeving? Steeds meer mensen vertrekken op workation om werken met vakantie te combineren. Wij delen alvast zes tips om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken!
Hoe zit dat ook alweer met die regels en afspraken van telewerk? Wij namen polshoogte bij een juridisch expert die je wegwijs maakt in wat mag, en wat niet.
Thuiswerk zit in de lift, en dat in alle sectoren. Ook in de bouwsector kan je thuiswerken, maar uiteraard niet altijd en overal. Geen thuiswerk op de bouwwerf, maar toch...
Sinds 1 juli 2021 is telewerk niet meer verplicht en keren steeds meer werknemers terug naar kantoor. Is dit het ideale moment om te onderhandelen met je baas?
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Minder woon-werkverkeer en een flexibelere tijdsplanning. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Al is er vanzelfsprekend ook een keerzijde van de medaille...
De fiets is populairder dan ooit. Niet alleen om in het weekend een tochtje door de velden of langs het kanaal te maken, maar ook om naar kantoor te rijden.
Thuiswerken of terug naar kantoor? Hoe vaak willen we naar bureau en welke dagen werken we liefst thuis? Rekruteringsspecialist Robert Walters onderzocht het.