Outplacement
Vorige

1 van 17

Volgende
Volgend artikel:

Het outplacementdagboek van Francine (deel 1): Rouwen om het vertrek

Heb ik recht op outplacement?

Bedrijven zijn constant in beweging. En vaak gaat dat gepaard met herstructureringen. Misschien voelt jij je ontslag ook al in de lucht hangen? Je job verliezen is geen pretje, maar outplacement biedt je de nodige professionele support om je loopbaan zelf  in handen te nemen en je employability te versterken.
#

Wanneer heb je recht op outplacement?

Bij een  collectief ontslag maakt een outplacementtraject sowieso deel uit van het sociaal plan en heeft elke werknemer er recht op.

Magda Duerinckx, manager outplacement & career guidance bij Acerta, specifieert de voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te hebben op outplacement indien het gaat om een individueel ontslag:

  • Je bent niet ontslagen omwille van een dringende reden.
  • Je hebt een opzeggingstermijn of vergoeding van minstens 30 weken.

Indien jouw opzegtermijn of vergoeding minder dan 30 weken bedraagt, heb je enkel recht op outplacementbegeleiding wanneer je:

  • In de privésector werkte.
  • Minstens 45 jaar was op de datum van uw ontslag.
  • Een jaar onderbroken werkte bij je werkgever.

Wat houdt outplacement in?

Naast hulp bij het vinden van jobs, houdt outplacement ook administratieve steun, aanzetten tot zelfreflectie, psychologische ondersteuning en zoveel meer in.

“Vaak beseft men niet dat outplacement bestaat uit zowel individuele als collectieve ondersteuning waarbij elkeen wordt begeleid door een personal coach bij de verdere uitbouw van zijn of haar loopbaan” aldus Magda.

 “Daarbij  krijgt elkeen een selectie tools om zijn of haar talenten helder in kaart te brengen zodat hij of zij heel doordacht op zoek kan gaan naar jobs die echt bij hem passen. Individuele voorbereidingen op sollicitaties worden ad hoc flexibel ingepland zodat hij of zij een traject op maat krijgt.”

(md/sdc/kv) - Met dank aan Acerta. 

20 oktober 2016
Anderen bekeken ook