Wanneer ben je als werknemer (on)wettig afwezig?
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Deze betaalde afwezigheidsdagen worden gewoonlijk ‘klein verlet’ of omstandigheidsverlof genoemd. Ze schorsen gedurende één of meerdere dagen de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, afhankelijk van de gebeurtenis.
Lees ook: Wat is klein verlet?
De gevallen en de duur tijdens dewelke je als werknemer klein verlet kan aanvragen zijn wettelijk bepaald. ‘Verhuizen’ staat niet in het lijstje. Wat kan, is dat in de sector (paritair comité) waartoe jouw werkgever behoort, in het arbeidsreglement of in je arbeidsovereenkomst gunstigere bepalingen zijn voorzien. Is dat zo, dan moeten die worden toegepast. Deze regels kunnen zowel de duur van de afwezigheid verlengen en/of nieuwe motieven invoeren, zoals bijvoorbeeld: verhuis, getuige zijn bij een huwelijk, ...
Zo wordt er - bij wijze van voorbeeld - in het PC 307 van de verzekeringsagentschappen en makelarij maximum één dag klein verlet op jaarbasis toegekend voor de verhuis van een werknemer (indien het gaat om zijn hoofdverblijfplaats), mits het voorleggen van een verklaring op eer of enig ander aanvaardbaar bewijsmiddel.
11 soorten verlof: welke past bij jou?
De boodschap is dat je als werknemer altijd eerst moet nagaan of er in de activiteitensector of binnen de onderneming waar je werkt geen gunstigere voorwaarden vastgelegd zijn, en meer in het bijzonder klein verlet wordt toegekend voor een verhuis. Is dit het geval, dan zal jij hier uiteraard ook recht op hebben. Is dit niet het geval, dan zijn de algemene regels van toepassing waardoor je dus geen recht op klein verlet zal hebben voor een verhuis.
Tot slot kunnen alle bedienden, arbeiders, huispersoneel, studenten en thuiswerkers die voor onbepaalde of bepaalde duur tewerkgesteld zijn (voltijds of deeltijds), genieten van het recht op klein verlet.
Extra: Blijft klein verlet gelden, ook wanneer ik met ziekteverlof ben?
Met dank aan Iris Tolpe, Manager Legal Departement, Information & Knowhow bij Securex
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
“Ik ben in ziekteverlof en mijn dochter doet haar plechtige communie. Heb ik nog recht op deze extra dag klein verlet?” Iris Tolpe van Securex geeft uitleg...
Welk soort verlof krijg je als werknemer wanneer je kind ziek is? Een vraag die elke ouder zich stelt, als de griep weer eens de kop opsteekt...
Goed nieuws: het betaald vaccinatieverlof is voor heel wat werknemers een feit. Wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je het aan?
Het overlijden van een naaste is een erg ingrijpende gebeurtenis. Sinds kort krijg je extra rouwverlof, ook wanneer het gaat over een pleegkind of pleegouder.
Zondag 14 oktober 2018 moeten we met z’n allen weer onze stem gaan uitbrengen. Heb je recht op verlof als je moet werken die zondag of als je kandidaat bent of verkozen wordt?
Met de start van de vaccinatiecampagne komt voor heel wat werknemers “het rijk der vrijheid” eindelijk weer in zicht. Maar wat als je gevaccineerd wordt tijdens de werkuren? Word je dan doorbetaald of niet?
De grootmoeder van mijn man is overleden; hebben we beide recht op klein verlet?
Iedereen die meerderjarig is moet gaan stemmen; maar wat als je die dag moet gaan werken? Hoe kan je gaan stemmen? Wat als je opgeroepen bent als bijzitter? SD Worx legt uit wat je rechten en plichten zijn.