Hoe moet ik mijn ontslag geven?
Hoe pak je deze belangrijke beslissing aan?
Bij ontslag door opzegging eindigt de arbeidsovereenkomst bij het verstrijken van de opzeggingstermijn. Tijdens de opzeggingstermijn blijft de overeenkomst bestaan. Hierdoor blijven ook de rechten en verplichtingen van beide partijen onverkort van kracht tijdens de volledige duur van de termijn. Jij moet dus de overeengekomen functie met bijhorende taken en verantwoordelijkheden verder uitoefenen. Je werkgever moet het overeengekomen loon betalen.
Jouw ontslagname verandert dus in principe niets aan de overeengekomen verhoging van je loon. Dit is alleen het geval, mocht je werkgever de loonsverhoging afhankelijk hebben gesteld van de ontbindende voorwaarde dat jij vóór de ingangsdatum van de verhoging geen ontslag neemt.
Maar de rechters zijn meestal niet geneigd om de geldigheid te aanvaarden van ontbindende voorwaarden die verband houden met een ontslag. Sommigen zien hierin een onwettige inkorting van de rechten van de werknemer. Je beschikt dus over goede papieren om nog bijkomend loon te eisen.
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).   
8 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Hoe pak je deze belangrijke beslissing aan?
Als je ontslag neemt, moet je een opzeggingstermijn respecteren. Dat is de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gegeven.
Wil je een goede indruk maken op je eerste werkdag? Dan moet je je proberen te verplaatsen in de schoenen van je baas. Hoe pak je het aan?
De wens naar een hybride werkritme is soms zó groot dat het een breekpunt is voor werknemers als ze het niet krijgen. Gevolg? Quiet quitting. Maar wat is dat nu precies?
De verpleegkundige is goed voor ruim een kwart van alle openstaande jobs in de zorgsector. Maar tegelijk telt de sector ook heel wat niet-zorgjobs.
Koen is hr-verantwoordelijke van VDAB Oost-Vlaanderen: “We streven ernaar dat niemand achteropraakt.”
Minder woon-werkverkeer en een flexibelere tijdsplanning. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Al is er vanzelfsprekend ook een keerzijde van de medaille...
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
Bijna 1 op de 2 Vlamingen maakt minstens wekelijks overuren en voor 10% zijn ze dagelijkse kost. Hoe zien de huidige regels rond overwerk er precies uit?