Wat als je ontslag neemt tijdens je ouderschapsverlof?
Als ik bij het opnemen van mijn ouderschapsverlof mijn ontslag indien en nog 2 maanden ouderschapsverlof te gaan heb, tellen die laatste 2 maanden dan mee bij mijn vooropzeg?
Het recht op ouderschapsverlof is een individueel recht. Zowel de vader als de moeder kunnen van dit recht gebruik maken voor hetzelfde kind. Ben je langer dan 12 maanden in dienst bij je werkgever en is je dochtertje nog geen 12 jaar oud, dan kan je ouderschapsverlof nemen.
In de privésector heeft elke werknemer het recht om ouderschapsverlof te nemen. Ook het statutair en contractueel personeel van de provincies, de gemeenten, de agglomeraties en federaties van gemeenten genieten dit recht.
Lees ook: Wie heeft recht op ouderschapsverlof?
Om recht te hebben op ouderschapsverlof moet je in de 15 maanden voorafgaand aan je aanvraag wel gedurende minstens 12 maanden in dienst zijn van je werkgever. Als je voltijds ouderschapsverlof neemt, speelt het geen rol of je voltijds of deeltijds werkt. Als je overstapt naar een halftijdse, 4/5 of 9/10 tewerkstelling moet je wel voltijds werken.
Elke werknemer kan het ouderschapsverlof opnemen binnen een periode die begint te lopen vanaf de geboorte van zijn of haar kind. Dit verlof moet starten voor het kind 12 jaar wordt. Voor kinderen met een fysieke of mentale handicap van minstens 66% ligt de leeftijdsgrens op 21 jaar. Ook bij adoptie is er een recht op ouderschapsverlof. In dat geval kan je ouderschapsverlof aanvragen vanaf de inschrijving van het kind als deel uitmakend van het gezin, en dit uiterlijk tot het kind 12 jaar wordt.
Ontdek: Wanneer kan ik ouderschapsverlof opnemen?
Stijn Demeestere is advocaat bij Lydian - Bron: RVA
18 april 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als ik bij het opnemen van mijn ouderschapsverlof mijn ontslag indien en nog 2 maanden ouderschapsverlof te gaan heb, tellen die laatste 2 maanden dan mee bij mijn vooropzeg?
Er wordt door werknemers blijkbaar nog maar weinig gebruik gemaakt van het één tiende ouderschapsverlof...
Al jouw (en nog veel meer) vragen over ouderschapsverlof op een simpele manier beantwoord...
"Ik wil graag ouderschapsverlof nemen maar mijn werkgever ziet dat niet zitten. Is hij verplicht om me het verlof toe te staan?"
Ben jij een alleenstaande ouder, met een of meerdere kinderen ten laste, dan moet je zeker verder lezen...
Proficiat met de geboorte van jullie kleine spruit! Heb jij nu recht op geboorteverlof? Hoeveel en hoe lang? Krijg je een uitkering? Etc...
De eerste drie dagen betaalt je werkgever je volledige loon gewoon door. De volgende twaalf dagen vergoedt het ziekenfonds je.
Vaders offeren meer dan vroeger een stuk van hun rol als werknemer op om papa te zijn. 54% meer om precies te zijn ...
Als vader of partner van de moeder kan je na de geboorte een beroep doen op geboorteverlof (vaderschapsverlof), om tijd door te brengen met je pasgeboren kind.