Wat is preventief (borstvoedings)verlof?
Een zwangere vrouw wiens werk te gevaarlijk is voor haar gezondheid of voor die van haar ongeboren kind, heeft recht op preventief verlof.
Het Europese Hof van Justitie heeft evenwel in 2010 in een Spaanse zaak geoordeeld dat het borstvoedingsverlof tot doel heeft om voor een pasgeboren kind te zorgen en om de combinatie van werk en privéleven eenvoudiger te maken. Beide argumenten gelden ook voor vaders en dus mag er volgens het Europees Hof geen onderscheid gemaakt worden tussen mannen en vrouwen. Heeft de vrouw volgens de wetgeving recht op borstvoedingsverlof, dan moet dat ook voor de man gelden.
Extra: Heb ik als vader ook recht op ouderschapsverlof?
In België bestaat er evenwel geen recht op ‘borstvoedingsverlof’. Behalve in het geval dat een onderneming zou behoren tot een activiteitensector waar het borstvoedingsverlof geregeld is bij collectieve arbeidsovereenkomst (bv. de verzekeringssector), is het borstvoedingsverlof geen recht en zal in principe steeds de goedkeuring van de werkgever vereist zijn. Er bestaat geen enkele algemene wettelijke bepaling omtrent dit verlof, wat tot gevolg heeft dat een werkneemster dit kan vragen, maar de werkgever evenzeer de vrijheid heeft dit te weigeren.
Stemt de werkgever toch in, dan heeft de werkneemster gedurende dit verlof geen recht op loon of een uitkering van het ziekenfonds. Aangezien er in België in se geen wettelijk recht bestaat voor de moeder, is de problematiek van dit recht voor de vader evenmin aan de orde.
Het borstvoedingsverlof mag overigens niet verward worden met het zogenaamde ‘profylactisch verlof’, waarbij de arbeidsovereenkomst van een werkneemster tijdelijk geschorst wordt omdat het werk een gevaar inhoudt voor de gezondheid van haar zogende kind. In dit geval krijgt de werkneemster uitkeringen van haar ziekenfonds.
Lees ook: Wat is een borstvoedingspauze?
In België bestaat wel het wettelijk recht op ‘borstvoedingspauzes’. De werkneemster die borstvoeding geeft zal, afhankelijk van haar arbeidsduur, recht hebben op één of twee keer een halfuur pauze per dag om borstvoeding te geven of melk af te kolven en dit tot maximum 9 maanden na de geboorte van haar kind.
Als we de rechtspraak van het Hof van Justitie hierop strikt zouden toepassen, zou de vader het recht op deze pauzes ook kunnen inroepen, al zal het in de praktijk nog niet zo’n vaart gaan. Bovendien heeft ook België haar wetgeving (nog) niet in deze zin aangepast.
CHECK: Hoe regel ik de borstvoedingspauzes praktisch?
Tot slot bestaat nog het ‘ouderschapsverlof’. Dit is het recht om ofwel gedurende 4 maanden voltijds van het werk afwezig te blijven ofwel gedurende 8 maanden halftijds te werken. Andere mogelijkheden zijn om gedurende 20 maanden 4/5de te gaan werken of om gedurende 40 maanden 9/10 te werken om voor je kind te zorgen. In België geldt dit recht zowel voor de vader als de moeder.
CHECK: Wie heeft recht op ouderschapsverlof?
Bron: RVA
13 april 2022Een zwangere vrouw wiens werk te gevaarlijk is voor haar gezondheid of voor die van haar ongeboren kind, heeft recht op preventief verlof.
Sinds 1 januari 2023 heb je als vader of meeouder na de geboorte van je kind recht op 20 werkdagen geboorteverlof.
Ik wil mijn geboorteverlof opnemen. Mijn baas weigert omdat er te weinig personeel is. Kan dat zomaar?
Proficiat met de geboorte van jullie kleine spruit! Heb jij nu recht op geboorteverlof? Hoeveel en hoe lang? Krijg je een uitkering? Etc...
Het is vaak niet makkelijk om altijd opvang te vinden. Handig toch, als je je kind af en toe kan meenemen naar het werk. Maar mag dat?
Vaders offeren meer dan vroeger een stuk van hun rol als werknemer op om papa te zijn. 54% meer om precies te zijn ...
Tot je baby negen maanden oud is, mag je je werk onderbreken om borstvoeding te geven en/of melk af te kolven.
Meer en meer vaders ruilen werktijd in om meer bij hun kinderen te zijn.
Ontslagen worden na de geboorte van je kleine is een nachtmerrie. Gelukkig zijn vaders en meeouders die geboorteverlof opnemen beschermd tegen ontslag.