Ook headhunters voelen de onzekerheid: ‘Ze klampen zich vast aan hun veilige stoel’
Headhunters doen hun job deze dagen met een dubbel gevoel. Bedrijven zoeken steeds meer gespecialiseerde hulp, maar intussen laat ook de crisis zich voelen.
In vergelijking met 2008 is de omzet van Heidrick & Struggles gedaald van 616 miljoen dollar naar 444 miljoen dollar, respectievelijk 455 miljoen euro en 328 miljoen euro na omrekening. Het bedrijf ziet samen met andere grote headhuntersbedrijven inkomsten en winstmarges drastisch dalen. De problemen?
Niet alle bedrijven hebben optimaal gereageerd op de financiële crisis van 2007-2008. Heidrick & Struggles sneed fors in het personeelsbestand en bood geen competitief loon meer aan hun beste recruiters. Dat opende de deuren voor concurrerende ondernemingen om talent weg te lokken. Vandaag is de markt enigszins hersteld, maar het headhunterskantoor doet het nog steeds met 25 procent minder consultants dan in eind 2008.
De komst van de professionele netwerksite LinkedIn heeft ervoor gezorgd dat steeds meer werkgevers zélf gaan grasduinen in die gigantische database van potentiële kandidaten.
Steeds vaker doen grotere bedrijven voor topposities een beroep op hun eigen rekruteerders omdat ze de buitensporige prijzen van headhunters niet meer willen betalen. Heidrick & Struggles vraagt bijvoorbeeld een derde van het loon voor het eerste jaar plus een behoorlijk hoge 'administratieve kost'.
Veel cliënten betwijfelen of ze wel waar voor hun geld krijgen. Uit een interne evaluatie van Heidrick & Struggles in 2009 bleek bijvoorbeeld dat 40 procent van de door hen aangebrachte profielen hun nieuwe werkgever binnen de 18 maanden al hadden verlaten.
Veel werkgevers gaan vandaag zélf op zoek naar nieuwe managers. Een recente survey van het marktonderzoeksbureau HSZ Media toont aan dat aanwervingen door eigen HR-managers met de afgelopen vijf jaar met een kwart zijn toegenomen. Deze trend kost volgens Scott Scanlon, managing director bij HSZ, headhuntersbedrijven zo'n 650 miljoen dollar per jaar.
De grootste bureaus hebben hierdoor besloten te investeren in nieuwe mogelijkheden. Vandaag haalt het Amerikaanse headhuntersbureau Korn/Ferry 40 procent van zijn inkomsten uit andere bronnen dan rekrutering, zoals managementevaluaties of successieplanning. Ook de focus van executive search-kantoor Russell Reynolds is lichtjes aangepast. Het bedrijf specialiseert zich bijvoorbeeld in de aanwerving van IT-professionals bij non-IT bedrijven. Tot slot richten Spencer Stuart en Egon Zehnder zich respectievelijk op energiebedrijven en opkomende markten.
Tot Heidrick & Struggles een nieuwe CEO gevonden heeft – Kevin Kelly nam in juli 2013 ontslag - blijft hun strategie echter nog redelijk onduidelijk. Volgens Scott Scanlon overweegt het bedrijf best een verkoop aan een buitenlandse koper, zoals het grote Japanse HR-bedrijf Recruit Holding.
(nm) – Bron: Express.be & Economist.com
4 oktober 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Headhunters doen hun job deze dagen met een dubbel gevoel. Bedrijven zoeken steeds meer gespecialiseerde hulp, maar intussen laat ook de crisis zich voelen.
Geen paniek als je een headhunter aan de lijn hebt. Blijf jezelf en klap niet dicht. Het loont de moeite om te luisteren naar wat hij te vertellen heeft ...
Van gereedschap voor linkshandigen tot een beleid dat vrouwelijk leiderschap stimuleert: kleine en grote acties kunnen diversiteit en inclusie ondersteunen.
Nachtshift, dagshift of late namiddagen: niet elke werkdag ziet er hetzelfde uit. 3 net afgestudeerden nemen ons mee doorheen hun werkdag.
Niet iedereen maakt even snel vrienden en al zeker niet op het werk. Heb je een duwtje in de rug nodig? Dan helpen deze tips je op weg.
Na faillissement van haar vorige werkgever maakte Laurence er het beste van: ze vertrouwde op haar talenten en volgde een opleiding bij Cevora.
Artificiële intelligentie, elektrificatie en automatisatie. Ingenieurs en techniekers bij CNH Industrial krijgen heel wat hoogtechnologische innovaties voor de kiezen.
Steeds meer Belgen hebben een diploma hoger onderwijs. Dat blijkt uit recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.
Mario en Els runnen sinds kort een gezinshuis. Daarin bieden ze 24/7 professionele ondersteuning en zorg aan een zevenjarig meisje en binnenkort nog twee andere kinderen. “We schenken deze kinderen een plaats in ons huis én in ons hart.”