Een hart voor zorg
Een welzijnsbevraging in het Heilig–Hartziekenhuis Lier toont aan dat het motto “een hart voor zorg” geen holle slagzin is. Dorien Diels, zorgcoördinator, licht toe.
De Gezondheidsweek, een idee van het nieuwe stadsbestuur, is een gevarieerd aanbod rond gezondheid en welzijn voor de 1.800 medewerkers van ’t Scheep, de centrale werkplaatsen, RVT Hogevijf, het onderwijs en alle andere buitenlocaties zoals de musea, Bibliotheek Hasselt Limburg en het zwembad.
De collega’s kunnen deelnemen aan workshops, sessies en lezingen die allemaal in het teken van veerkracht staan. Er wordt gestart met een grote groepsyoga in de Japanse tuin op 1 oktober, en afsluiten doen ze op Dwars door Hasselt op zondag 13 oktober. Een lange week dus...
Het is geen toeval dat als centrale thema werd gekozen voor veerkracht. “Op 10 oktober wordt de geestelijke gezondheid wereldwijd in de kijker gezet, en daar spelen we op in”, vertelt verantwoordelijke Veerle Janssens. Het initiatief sluit tevens aan op de Vlaamse campagne Samen Veerkrachtig.”
Stad Hasselt zal voor dit project nauw samenwerken met het Jessa Ziekenhuis. Algemeen directeur Yves Breysem: “Als Zorgwerkgever van het Jaar (2018) is veerkracht ook bij ons een belangrijk thema. Tijdens deze weken van veerkracht, hebben we extra aandacht voor het welzijn van de zorgprofessionals zelf. Als zij goed in hun vel zitten, zullen ze nog beter zorg kunnen dragen voor anderen. Daarnaast zetten we ook onze expertise in, bijvoorbeeld in een sessie rond slapen voor mensen die in shiften werken.”
De aandacht voor de veerkracht blijft niet beperkt tot de acties van begin oktober. “Als stadsbestuur is dat een permanente bekommernis”, zegt schepen van Zorg en Preventie, Lies Jans.
“We willen een voorbeeldfunctie opnemen en andere bedrijven inspireren om mee vorm te geven aan zo’n week van de veerkracht. Het is een ideale kans om aan bewustmaking te doen, veerkracht bespreekbaar te maken en concrete tips te geven om veerkracht te versterken.”
(kme) - Foto: Hasselt Zorgstad
30 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een welzijnsbevraging in het Heilig–Hartziekenhuis Lier toont aan dat het motto “een hart voor zorg” geen holle slagzin is. Dorien Diels, zorgcoördinator, licht toe.
Wat als... elke werkweek aanvoelt als een strijd? Wanneer is het écht tijd om te veranderen van werk?
Hard werken ligt in onze aard, daarom nemen ook veel mensen hun werk mee naar huis. Hoe komt dit?
Werk jij omdat je goesting hebt om te gaan werken, of omdat je niet anders kan? En wat zijn hiervan de gevolgen op lange termijn?
Wist je dat… er in een ziekenhuis ook mensen werken die technisch geschoold zijn?
Boomers, Gen X, millennials en Gen Z: hoe krijg je alle vier de generaties op één lijn?
Vier vijfde werken is geen wonderoplossing tegen stress. Maar wie minder dan 60% werkt, heeft wél minder werkstress en burn-outsymptomen.
Joke Adins coacht bedrijven en scholen in burn-outpreventie. Ze leert mensen om op het juiste moment zowel ‘ja’ als ‘neen’ te zeggen.
Het geluk van medewerkers is cruciaal voor het succes van organisaties. Daarom: deze 5 handige tips voor je baas...