Bijna 1 op de 3 werknemers voelt zich minder betrokken
Daarnaast weten maar liefst zeven op de tien thuiswerkers (69,2%) minder waar hun collega’s mee bezig zijn. Een overzicht...
Hr-dienstengroep Liantis wilde weleens weten of de handdruk en de kus op de werkvloer voorgoed verdwenen zijn sinds de pandemie. Van de 1.061 ondernemers die bevraagd werden, zegt slechts 15,9 procent dat handen schudden niet meer hoeft. Dat betekent dus dat de overgrote meerderheid de handdruk wel degelijk gemist heeft.
Dat is volgens Liantis-ondernemerscoach Marianne van der Wielen niet zo vreemd. Volgens haar heeft de handdruk een symbolische waarde die niet te onderschatten is. Het bezegelt een gemaakte afspraak en blijft daarom een belangrijk gebaar.
Ontdek: In welk soort team werk jij?
De handdruk werd tijdelijk vervangen door het coronaproof vuistje, maar een blijver is het voor velen niet. Ongeveer 1 op de 3 ondernemers is ervan overtuigd dat het vuistje plek zal moeten ruimen voor de klassieke handdruk.
De handdruk is dan ook zo diep verankerd in onze culturele gewoontes, dat het vuistje nogal gekunsteld voelde, zeker op het werk. En geef toe: je hebt het vast al meegemaakt dat je je collega een vuistje wilde geven en die resoluut voor een handdruk ging. Ongemakkelijk!
Lees ook: Dit vertelt je handdruk over jezelf
De handdruk is duidelijk nog niet vergeten, maar wat met de kus (of drie)? Maar liefst 4 op de 10 werkgevers vindt een kus op de werkvloer helemaal geen probleem. In sommige kmo’s heerst er een familiale sfeer, en daar hoort een begroetingskus gewoon bij. Al zullen Walen nog altijd sneller kussen dan Vlamingen.
De handdruk en de kus, die komen zeker terug maar dat wil niet zeggen dat we alle gewoontes van de voorbije twee jaar zomaar overboord gooien. Zo zegt 54 procent van de werkgevers dat hun medewerkers nog altijd heel veel aandacht hebben voor hygiëne en netheid. Maar goed ook, want experten verwachten in het najaar een nieuwe coronagolf …
Extra: Let op bij het lezen van lichaamstaal
(dt/em)
9 september 2022Daarnaast weten maar liefst zeven op de tien thuiswerkers (69,2%) minder waar hun collega’s mee bezig zijn. Een overzicht...
Soms zegt één blik meer dan duizend woorden. Toch ben je maar beter genuanceerd wanneer je de lichaamstaal van je gesprekspartner probeert te lezen.
Uit het oog, uit het hart? Ruim één op de vier werknemers (26%) heeft tegenwoordig een minder hechte band met zijn of haar collega’s.
Niks zo vervelend als in het buitenland een flater slaan omdat je de tradities en gewoontes van het land niet kent.
Nog voor je 1 woord gezegd hebt tijdens een sollicitatiegesprek heb je al een bepaald beeld van jezelf neergezet. En daar zijn we ons vaak niet van bewust.
Een handdruk: het lijkt de normaalste zaak van de wereld maar er zit meer achter dan je denkt. Sterker nog: de juiste handdruk kan zelfs de kansen op een nieuwe job verhogen.
‘Gelukkig Nieuwjaar! Kom dat ik je drie kussen geef.’ Voor sommige werknemers zijn de eerste dagen na nieuwjaar een regelrechte nachtmerrie op kantoor.
Je kleuren en stijl bepalen de helft van je goede eerste indruk. Je lichaamstaal staat voor de andere helft. Daarom: 10 tips voor betere lichaamstaal!
Om jongeren kennis te laten maken met hun organisatie, hanteert FOD Financiën een originele aanpak: een fiscaal rollenspel.