Bestaat de knappe zakenman?
Zakenmannen komen intelligent over dankzij hun uitgekiende managementstrategieën. Maar hebben ze ook de looks?
Britse experts onderzochten het uiterlijk van de meest succesvolle mensen in het Verenigd Koninkrijk, onder wie de Hertog van Westminster, miljardair Lakshmi Mittal, Heineken-erfgename Charlene de Carvalho en Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. Wat bleek? De steenrijke onderzoeksobjecten deelden opvallend vaak dezelfde gezichtskenmerken. Het is duidelijk niet langer alleen het innerlijk dat telt ...
Mensen met een wipneus hoeven vooralsnog gelukkig niet te wanhopen. Mark Tiley, marketingdirecteur bij MyJobGroup – dat de studie bestelde – liet alvast optekenen dat de uitverkoren gelaatstrekken niet allesbepalend zijn. "Wanneer je succes wil hebben bij het zakendoen, is het vooral van belang dat je op het juiste moment op de juiste plaats zit."
(mo)
18 april 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Zakenmannen komen intelligent over dankzij hun uitgekiende managementstrategieën. Maar hebben ze ook de looks?
Heb je een baas met de looks van Brad Pitt of Angelina Jolie? Super! Maar staat je hoofd dan wel nog naar werken?
Jonge selectieverantwoordelijken selecteren sneller knappe sollicitanten dan kandidaten zonder aantrekkelijke looks.
Heb jij ook de kenmerken van een multi-passionate professional? Wat is het én ben jij er zelf ook een?
Je bent gestrest en je grijpt naar iets lekkers, meestal iets ongezond zoals snoep, cola of koekjes. Herkenbaar? Enkele tips om dit te doorbreken!
Met mobiele trailers trekt arbeidsbemiddelaar VDAB door Vlaanderen. “Wij willen iedereen een kans geven op werk.”
Tom en Steven zijn meewerkend leidinggevenden bij Groendienst Stad Gent of beter nog: “de ogen en oren van al wat er leeft in’t stad”.
Betaald ouderschapsverlof is populairder dan ooit. En wat opvalt: ook papa’s maken steeds vaker gebruik van dit thematisch verlof.
Ondanks dat we al grote stappen hebben gezet blijft de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen aantoonbaar. Ook vandaag. Hoe lossen we dat op?