Gsm
Vorige

1 van 51

Volgende
Volgend artikel:

4 handige apps en tools die je werkleven makkelijker maken

Gsm en internet op kosten van je baas

Man met laptop en gsm
Voor heel wat jobfuncties heb je tegenwoordig echt wel een smartphone of laptop nodig. Gelukkig moet je die als werknemer niet altijd zelf betalen, zeker niet wanneer je die tools structureel nodig hebt.

Belangrijk werkinstrument

Contact met klanten en leveranciers, opzoekingswerk, ideeën voorbereiden en uitwerken, … de tijd van pen en papier is al lang voorbij. Digitale tools zoals de gsm en laptop maken al langer deel uit van het dagdagelijkse instrumentarium van de moderne werknemer.

Ook wanneer je door de aard van je job snel en vlot (online) bereikbaar moet zijn, is een degelijke smartphone essentieel. In heel wat gevallen komt de werkgever dan ook financieel tussen.

Lees ook: Wat mag jij doen met je gsm/laptop van het werk?

Bellen op kosten van de zaak

Een populair extralegaal voordeel is het aanbieden van een smartphone of laptop van het werk. Hierbij krijg je als werknemer een toestel dat je mag gebruiken voor de duur van je arbeidscontract. Een andere optie is dat je een bepaald budget krijgt waarmee je op kosten van de zaak een passende smartphone kunt kopen. Wil je na afloop van je contract alsnog het toestel behouden, dan kun je dat in de meeste gevallen overkopen.

Krijg je geen bedrijfsgsm maar moet je vaak bellen met je eigen toestel, dan kun je vragen om die kosten vergoed te krijgen. Een vaak voorkomende oplossing is een split-bill regeling. Hierbij staat het gsm-abonnement van je toestel op naam van je werkgever maar wordt de factuur gesplitst (split-bill) tussen jou en je baas. Zo betaal je als werknemer maar een vastgelegd percentage op het totaalbedrag (je privégebruik), de rest wordt dan door je baas betaald (het professioneel gebruik).

E-GIDS: alle extralegale voordelen op een rij

Het voordeel van alle aard

In de meeste gevallen krijg je het toestel inclusief een gsm- en internetabonnement. Hiermee neemt je werkgever de volledige kost van het dataverbruik op zich, zowel tijdens de werkuren als privé. Bellen en surfen kan dus helemaal gratis, of zo lijkt het toch. Het “voordeel van alle aard” (VAA) dat je ontvangt, maakt namelijk gewoon deel uit van je loon. M.a.w., je wordt er ook op belast. Het goede nieuws is dat de fiscale forfaits relatief laag liggen, je zult er dus niet zoveel van merken op je persoonlijke belastingbrief.

CHECK: Mag ik onbeperkt bellen met mijn bedrijfsgsm?

Concreet: voor een laptop ligt het VAA op 72 euro per jaar, voor een gsm, tablet of smartphone op 36 euro per jaar, voor een internetabonnement op 60 euro per jaar en voor een gsm-abonnement op 48 euro per jaar.

Goed om te weten: je werkgever kan uit veiligheidsoverwegingen altijd zelf beslissen om bepaalde websites te blokkeren op een smartphone of laptop. Check ook zeker op voorhand de smartphone policy van het bedrijf, die bestaat uit bepaalde regels waar je als werknemer best rekening mee houdt (bv. wat bij diefstal, langdurige afwezigheid, mag je apps downloaden, …).

Extra: Kan mijn werkgever mijn computer en internetabonnement betalen?

(fd)

28 februari 2024
Anderen bekeken ook