Waarom vrouwen minder vaak leidinggevende worden
Wie met "de baas" wil spreken, gaat er vaak vanuit dat het een man is. Toch zijn ook heel wat succesvolle vrouwen “de baas”, al zijn ze ondervertegenwoordigd…
Duitse CEO’s verdienen gemiddeld het meest. Op de tweede plaats staat Nederland. België eindigt op de derde plaats. Onderaan de lijst staan Estland en Roemenië. In deze landen liggen de lonen van de CEO’s het laagst.
Tussen het loon van koploper Duitsland en de laatste plaatsen van de lijst zit volgens het onderzoek een salarisverschil van meer dan 10.000 euro per maand.
Verantwoord? Waarom CEO’s zoveel meer verdienen…
Een CEO is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een bedrijf. Hij of zij zorgt voor de goede gang van zaken en staat in voor het nemen van de belangrijkste beslissingen. CEO’s van bedrijven dragen vaak een grote verantwoordelijkheid. Ze werken meestal niet van 9 tot 5, maar zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig met hun job.
Hun loon hangt af van de prestaties van het bedrijf. Vaak geldt dat hoe beter een bedrijf het doet, hoe hoger het loon van de CEO. In Europa verdient een CEO gemiddeld 9.000 euro per maand.
Extra: Welke factoren bepalen je loon?
Opvallend is de steeds groter wordende kloof tussen het loon van een CEO en dat van een werknemer. Uit onderzoek blijkt dat een CEO in Europa ongeveer 5 keer meer verdient dan zijn werknemers. In Nederland ligt dat bedrag zelfs 7 keer hoger.
In Malta zien we het grootste verschil, daar verdienen CEO’s bijna 10 keer meer dan hun werknemers. In Denemarken is die verhouding kleiner. Daar krijgen ze op het einde van de maand ongeveer 3 keer zoveel als hun personeel. Voor beursgenoteerde bedrijven is dat verschil nog groter. In die bedrijven verdienen CEO’s tot 300 keer meer dan een gemiddelde werknemer.
De voormalige CEO van Unilever verdiende in zijn laatste jaar bijvoorbeeld 11,7 miljoen euro, zo’n 283 keer hoger dan de gemiddelde loonstrook van een Unilever-medewerker.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij ons Jobat Salariskompas
Uit de cijfers blijkt ook dat er op het vlak van gelijkheid tussen mannen en vrouwen nog een hele weg is af te leggen. Volgens het onderzoek is slechts 5% van de CEO’s vrouwelijk. De oorzaak ligt vooral bij stereotypering.
Mannen worden van nature gezien als dominante leiders terwijl vrouwen worden beschouwd als de zorgzame, helpende types. Daardoor worden vrouwen in een machtspositie dus minder snel serieus genomen en moeten zij zich harder bewijzen om op dezelfde plek te geraken. In vergelijking met hun mannelijke collega’s verdienen vrouwelijke CEO’s gemiddeld 1.000 euro per maand minder.
Ontdek: Waarom vrouwen minder vaak leidinggevende worden
(es/em) - Bron: Leren solliciteren
7 juni 2022Wie met "de baas" wil spreken, gaat er vaak vanuit dat het een man is. Toch zijn ook heel wat succesvolle vrouwen “de baas”, al zijn ze ondervertegenwoordigd…
Zie jij je baas als een leider of eerder als een lijder? Doe de test met onze checklist en ontdek of jouw baas écht een goede baas is!
In het boek 'Verleidingen aan de top' vertelt psycholoog Jaap van Ginneken wat macht doet met een mens. “Ook bedrijven kiezen zo hun leiders en helaas vaak de verkeerde.”
Zie je jezelf al zitten op de stoel van je baas? Of droom je nog groter: de big boss worden van het bedrijf? Wel, op volgende manier kan je carrière een héél snelle wending nemen...
Een goede CEO is geld waard… en verdient soms een veelvoud van wat zijn werknemers gemiddeld verdienen. Verdient jouw baas écht wel zijn verdiende loon?
Welke profielen zullen het meest te vertellen hebben in het directiecomité van grote bedrijven? En wie moet aan invloed inboeten?
"Geld maakt niet gelukkig"… Zij die het toch een kans willen geven, kiezen best de juiste job. Deze 8 beroepen kunnen je misschien wel miljonair maken!
Als geld écht gelukkig maakt, dan moeten deze 10 mensen wel extreem gelukkig zijn. Reden: volgens Forbes zijn het momenteel de 10 rijkste mensen ter wereld.
Ondanks pogingen om het bestaan van typische vrouwen- en mannenberoepen te doorbreken, blijven er opmerkelijke verschillen bestaan...