Loonkloof
Vorige

1 van 126

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet jouw loon stijgen tijdens je loopbaan?

Groot loonverschil tussen jong en oud

loonkloof
De loonkloof tussen oude en jonge werknemers is een stuk groter dan tussen mannen en vrouwen. Een loon van 100 euro voor een 25-jarige bediende blijkt gemiddeld 176 euro voor een 55-jarige. Maar bij retail en zorg is die loonkloof een stuk kleiner dan bijvoorbeeld in de chemie.

Het brutoloon van een 55-jarige bediende ligt gemiddeld 76 procent hoger dan van een 25-jarige. Dat blijkt uit een analyse van HR-dienstenbedrijf Acerta bij werknemers uit 32.000 privé bedrijven.

Er zijn verschillende redenen voor de loonkloof: een 55-jarige heeft in de dertig jaar ervoor al een hele weg afgelegd. “Zijn of haar verantwoordelijkheden zijn vaak toegenomen overeenkomstig de opgedane ervaring”, aldus Annelies Baelus, director Acerta Consult. “En natuurlijk is er in België ook de anciënniteitsverhoging, die dikwijls tot een quasi automatische loonstijging over de jaren leidt”, aldus Baelus die er geen fan van is. “We leven in een wereld met mondige, kritische mensen, met een doorgedreven individualisering. Dan wordt zo’n anciënniteitsverhoging al snel een blok aan het been.”

Sector

De anciënniteitskloof toont bovendien heel wat variatie. Zo blijken de verschillen kleiner naarmate een bedrijf kleiner wordt. In grotere bedrijven zijn er ook gewoon meer doorgroeimogelijkheden.

Ook is er een duidelijk verschil tussen de profit- en de socialprofitsector (zie tabel). In socialprofit, waar zorginstellingen als ziekenhuizen of kinderdagverblijven bij gerekend worden, verdienen 55-jarigen zowat 47 procent meer dan 25-jarigen. In de kleinhandel ligt die loonkloof zelfs nog kleiner: op ongeveer 20 procent.

In sommige sectoren, zoals banken en verzekeringen, is de anciënniteitskloof dan weer hoger dan gemiddeld. Bij bedienden in de scheikundige nijverheid is de kloof tussen 25 en 55 maar liefst 80 procent.

Sector Loonkloof 25 vs. 55 jaar
Zelfstandige kleinhandel 20,14%
Bedienden scheikundige nijverheid 79,61%
Opvoedings-en huisvestingsinrichtingen en -diensten 47,44%
Gezondheidsinrichtingen en diensten 33,26%

(wv) - Bron: Acerta, 2019 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook