Carrière
Vorige

1 van 1210

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Grensarbeiders, opgelet tijdens de coronacrisis

Dagelijks steken tienduizenden Belgen de grens over om te gaan werken in het buitenland. Net zoals bij hun collega’s in eigen land heeft het coronavirus een enorme impact op hun werksituatie. Waar moeten de Belgische grensarbeiders rekening mee houden?

Volgens de meest recente cijfers telt ons land ruim 90.000 inwoners die aan de slag zijn als grensarbeider in één van onze buurlanden. De Belgische werknemer heeft voornamelijk een voorkeur voor Luxemburg en Nederland. In die landen werken er respectievelijk 43.000 en 32.000 Belgische grensarbeiders.

Sinds de quarantainemaatregelen van kracht zijn, is het onzekerheid troef voor de Belgische grensarbeiders. Het is niet altijd duidelijk wat er wel en niet mag. Daarenboven moeten ze naast de Belgische maatregelen rekening houden met die van het land waar ze aan de slag zijn.

Naar het buitenland met geldige reden

Hoe dan ook is het mogelijk om de Belgische landsgrenzen over te steken als je een geldige reden hebt. Werken in het buitenland is daar natuurlijk één van. Nagenoeg alle buurlanden vragen dat je een schriftelijk bewijs kan voorleggen als je de landsgrens oversteekt.

Met sommige landen heeft ons land een speciale overeenkomst. Dat is bijvoorbeeld het geval met Nederland. De twee landen hebben een systeem op poten gezet waarbij een vignet ter beschikking wordt gesteld aan grensarbeiders in vitale sectoren en cruciale beroepen. De FOD Economie benadrukt dat het vignet voorzien moet zijn van een stempel van de werkgever. Elk onjuist gebruik van het vignet wordt als strafbaar beschouwd. Het document kan hier gedownload worden.

Complexe situaties

Ook op fiscaal vlak brengt het coronavirus heel wat moeilijkheden met zich mee voor bepaalde grensarbeiders. Zo liet het ACV onlangs nog weten dat duizenden Limburgse grensarbeiders hun Nederlandse hypotheekaftrek dreigen te verliezen als gevolg van het coronavirus.

“Landgenoten die in Nederland werken, worden daar ook belast. Voor elke dag dat ze thuis werken, worden ze echter in België belast. Als dat gedurende een langere periode gebeurt, dreigt de grenswerknemer een aantal Nederlandse fiscale aftrekposten mis te lopen. Bovendien riskeert hij meer belastingen te moeten betalen en komt er heel wat administratieve rompslomp bij”, aldus de christelijke vakbondsbeweging in de media. Ook Belgen die in Duitsland werken, dreigen meer belastingen te moeten betalen. Volgens de meest recente berichten zou ons land wel al een regeling uitgewerkt hebben met Frankrijk en Luxemburg.

Wat met tijdelijke werkloosheid?

Elk land hanteert zijn eigen arbeidsreglement. Het is dan ook de arbeidswetgeving in het land van tewerkstelling die van kracht is. In Duitsland krijgen de werknemers met een werkloosheidsuitkering tot maximaal 67% van hun loon.

In Nederland is er dan weer het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Dankzij dat fonds krijgen werkgevers een vergoeding zodat ze hun werknemers een voltijds loon kunnen blijven uitbetalen. Controleer daarom altijd welke maatregelen er van toepassing zijn in het land waar je werkt.

Paasvakantie zonder reizen

Aangezien het paasvakantie is, bestaat de kans dat veel werknemers een reis met het gezin gepland hebben. Die zien nu hun plannen in het water vallen door de maatregelen van de Europese overheden. Bekijk daarom altijd met je verzekeraar of je reis gedekt is door de reisverzekering of annuleringsverzekering. Hou er rekening mee dat veel verzekeringen niet tussenkomen als er sprake is van een epidemie of pandemie.

Hoe dan ook neem je een bijzonder groot risico voor jezelf en je medemensen als je de grens oversteekt. Een besmetting is nu eenmaal snel gebeurd. Daarom raden wij iedereen aan om zoveel mogelijk thuis te blijven.

(ns) - Bron: TopCompare

16 april 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook