Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Google verloor veel personeel door ... een té hoog loon

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google werd met een serieus personeelsverloop geconfronteerd. Heel wat personeel is vertrokken. De reden hiervoor is opmerkelijk...
#

Iedereen wil werken bij Google? Toch niet blijkbaar... Het bedrijf geniet een uitstekende reputatie, is innovatief bezig, heeft prachtige kantoren, steekt veel energie in de ontwikkeling van personeel en – ook niet onbelangrijk – betaalt riante salarissen. Dit laatste is meteen ook een belangrijke oorzaak van het opvallende personeelsverloop.

Te hoge lonen

Personeel dat in een vroeg stadium betrokken was bij nieuwe ontwikkelingen van bijvoorbeeld dochterbedrijven werd beloond met een bonussysteem. De hoogte van de bonus was gekoppeld aan de waarde van het project. Wanneer een project slaagde of groot werd (en dus in waarde toenam), konden de betrokkenen rekenen op een bijzonder riante bonus. Dat probeert Google nu te veranderen.

Heel wat vertrekkende werknemers bij Google hadden immers een bijzonder hoog salaris, aangevuld met riante bonussen en andere voordelige arbeidsvoorwaarden. Onder meer in de divisie Waymo, die aan de realisatie van een zelfrijdende auto werkt, vertrokken veel medewerkers, waaronder een aantal belangrijke kaderleden. “De hoge salarissen bij Google zijn een belangrijke oorzaak,” stippen experts aan.

Veel werknemers binnen Google hebben salarissen van five digit of zelfs six digit numbers. Dat zorgde, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, voor een probleem. Een werknemer die royaal verdient, zal niet snel op willen stappen. Maar een werknemer die zo royaal verdient dat hij het geld niet meer nodig heeft, die komt in de situatie terecht dat hij wat anders kan proberen of voor zichzelf kan beginnen.

Pijnlijk voor Google

Dit maakt volgens experts nog eens duidelijk dat veel werknemers niet gestimuleerd blijven enkel door een mooi loonbriefje. Werknemers wensen andere uitdagingen en stimuli. “Omdat de werknemers al veel geld hebben verdiend, bleven er voor velen immers uiteindelijk nog slechts weinig incentives om te blijven.” Werknemers eisen uitdagingen, jobtevredenheid en ondersteuning. Indien daarvan geen werk wordt gemaakt, dreigen nog meer medewerkers te vertrekken. Bovendien zijn er bij Google ongetwijfeld ook vraagtekens te plaatsen bij de kwaliteit en de wisseling van het management.

Dat is een pijnlijke zaak voor Google. Ze hebben niet enkel heel wat waardevolle medewerkers verloren, maar tegelijkertijd heeft dit de concurrentie versterkt of hebben de werknemers hun eigen bedrijf opgericht dat nu concurreert met Google. Sommige werknemers raakten ook gefrustreerd door een gebrek aan vooruitgang, want er moet nog een lange weg worden afgelegd vooraleer de zelfrijdende auto van Waymo werkelijkheid zal worden.

Vreemde vaststelling

Het is een vreemde vaststelling: werknemers vertrekken niet enkel omdat ze te weinig worden betaald, maar blijkbaar dus ook wanneer hun vergoedingen onevenredig hoog zijn opgelopen.

Werknemers die nog profiteren van oude regelingen keren Google de rug toe. Intern spreken mensen over ‘f-you money’: bedragen die zo hoog zijn dat ze werknemers in staat stellen om afscheid te nemen.

Google heeft het begrepen

Inmiddels is Google al enige tijd bezig het tij te keren, en met succes. In alle onderdelen van het bedrijf wordt hetzelfde beloningssysteem geïmplementeerd. Google komt met veel projecten in nieuw vaarwater terecht en moet van veelbelovende start-ups en projecten nu duurzame winstgevende bedrijven maken. Daarvoor hebben zij hun beste mensen nodig. De internetgigant lijkt te hebben beseft dat je die mensen aan boord houdt door hen goed te betalen, maar ook weer niet té goed.

(mr) - Bronnen: Manners Magazine en Express Business 

28 februari 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook