Verplicht re-integratietraject voor langdurig zieken?
De kans dat een werknemer effectief terugkeert naar zijn werk na een langdurige ziekte, vermindert naargelang de duur van de afwezigheid toeneemt.
Goedele Adams: “Ach, er spookt zoveel door je hoofd. Alle vragen van de wereld komen bij je op. Ik was altijd kerngezond en nu niet meer. Ik had net een huis gekocht en het leven leek me toe te lachen. Ik had een goede job bij Renson in Waregem, inclusief auto om me tot bij de klanten te begeven. Plots komt alles op de helling te staan. De allerbelangrijkste vraag was natuurlijk: hoe kan je hiervan genezen? Maar je denkt ook meteen verder: wat met mijn job en wat zal er nu gebeuren richting klanten?”
“Ik besloot er met volle moed tegenaan te gaan. Vandaag weet ik maar al te goed dat de steun die ik kreeg van mijn collega’s ook mijn genezing heeft bespoedigd. Fysiek is één iets, psychologie is ook belangrijk. Veel speelt zich af tussen de oren, toch?”
Goedele: “Dat zal voor iedereen wel anders zijn. Maar mijn ervaring heeft me veel geleerd. Naast de medische behandeling op zich, koos ik ook zéér radicaal voor een leven waarin sport centraal zou staan. Wie denkt dat sport geen plaats meer heeft in het leven van kankerpatiënten, heeft het goed fout. Ik ben het mooiste bewijs. Ik had nog nooit op een fiets gezeten maar mits een goede begeleiding reed ik een jaar later met een aantal lotgenoten het volledige parcours van de Ronde van Vlaanderen. Ruim 240 kilometer dus en heuvel op en heuvel af.”
“Experts zegden me dat beweging en sporten ook positief inwerken op je lichaam, zelfs tijdens een chemobehandeling. In mei van volgend jaar, en uit dank voor mijn genezing, wil ik samen met lotgenoten en in het kader van 'Kom op tegen Kanker' op vier dagen tijd 1.000 kilometer fietsen. Bedoeling is om zo via giften 15.000 euro in te zamelen voor ‘Kom op tegen Kanker’. Afgezien van mijn eigen strijd tegen kanker, ben ik van één zaak rotsvast overtuigd: sport en een gezonde levensstijl zijn zo belangrijk. Ik denk dat hier nog altijd een grote rol is weggelegd voor bedrijven die dit maximaal zouden moeten stimuleren, binnen hun HR-competenties.”
Goedele: “De eerste gedachte die bij me opkwam was: nu zal ik zeker ook mijn werk verliezen en wat dan? Maar neen hoor. Ik kreeg meteen te horen dat ik me geen zorgen hoefde te maken: mijn stoel bleef vrij voor wanneer ik terugkwam. Ook klanten namen regelmatig contact om te vragen hoe het met me ging. Wat een geruststelling! Het is mijn heiligste overtuiging dat bedrijven hun zieke medewerkers kunnen blijven steunen en zelfs vooruit helpen. Ik heb alvast ervaren dat die morele steun van onschatbare waarde was in mijn genezingsproces.”
“Dat goed gevoel dat je krijgt van je eigen werkomgeving, heeft me vleugels gegeven en geloof in een ommekeer. Ik kreeg om de drie weken bijvoorbeeld een telefoontje van mijn directe leidinggevende Séverine Vandekerckhove. Ook CEO Paul Renson belde me al eens om me moed in te spreken. Renson is bij uitstek een sociaal bedrijf, zelf nu het zo groot is geworden. Die morele steun vanuit de eigen onderneming heeft me mee over de streep getrokken. Laat dit ook een goede raad zijn voor andere bedrijven. En hoeft het gezegd? Nu ik terug aan de slag ben, is mijn motivatie om hier het beste van mezelf te geven, nog eens zo groot."
(kc)
18 juli 2016De kans dat een werknemer effectief terugkeert naar zijn werk na een langdurige ziekte, vermindert naargelang de duur van de afwezigheid toeneemt.
Vrouwen die gedurende zes jaar lang meer dan twee nachten per week werken, hebben 50% meer kans op borstkanker dan vrouwen die dat niet doen. Zo blijkt ...
Het toenemende ziekteverzuim heeft een enorme impact op de werkvloer. Hoe ziet de nieuwe wetgeving eruit?
Hoe langer je loopbaan, hoe groter de kans dat je ooit ziek wordt. Lang thuiszitten verhoogt de kans op definitieve uitval. Hoe pik je de draad weer op?
Brandend actueel zijn ze: de langdurig zieken. "De doelstelling dient toch te zijn dat we deze mensen helpen", stelt Louis Kemps, CEO van Itzu/Ucare.
Welgeteld 46 Jobat-klanten ondersteunden Rentree tijdens de voorbije eindejaaractie. Rentree biedt gratis dienstverlening rond werk aan (ex-)kankerpatiënten.
Na een maandenlange kankerbehandeling opnieuw de draad oppikken met je werk. Hoe gaat dat? Hoe voelt dat? Veronique Verspeurt en Walda Verbaenen getuigen.
Een op de acht vrouwen wordt getroffen door borstkanker. Hoe verwelkom en reageer je het best wanneer je collega terug aan de slag gaat?
Word je een uur minder betaald bij de overschakeling naar het zomeruur? Jobat zocht het voor je uit!