Bazen
Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Goede band met baas zorgt voor ... stress

Het is ook nooit goed. Een slechte baas is niet goed voor onze rust, maar een goede baas zorgt blijkbaar evengoed voor stress.
#

Je krijgt de leukste opdrachten, je evaluatiemoment is een lachertje, en de drempel om een promotie te vragen ligt plots lager. Er zijn vaak wel wat voordelen verbonden aan een baas die ook je beste vriend(in) is.

Keerzijde

Toch is er ook een keerzijde. Je baas vertrouwt je, rekent op je, geeft je extra verantwoordelijkheden. Je moet aan de verwachtingen voldoen en met elk schouderklopje lijken die torenhoog en zelfs hoger te worden. Stress.

Hogere werkdruk

Maar zitten die verwachtingen in je hoofd of is het echt zo? Het is vaak echt zo. Grotendeels onbewust weliswaar, maar werkgevers schuiven vaak meer werk of complexere taken af op mensen die ze vertrouwen. Hun vertrouweling zou hen toch nooit teleurstellen, wel? Intussen neem je de extra verantwoordelijkheid aan, want je bent langs één kant wel trots dat je als werknemer erkend wordt en je hebt het graag over voor je sympathieke manager. Maar je hebt al je eigen werk... en een taak er ‘snel even bij nemen’, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je kan geen half werk leveren, je hebt een reputatie om hoog te houden. Je voert de druk op jezelf wat op.

Niet alleen verhoogt dus de materiële, fysieke werkdruk, maar ook nog eens de emotionele. Door de goeie band ga je een misstap, een teleurstelling of een gefaalde opdracht plots persoonlijker nemen dan wanneer je emotioneel verder verwijderd staat van je werkgever. Het is niet langer gewoon ‘je werk’, je voelt je persoonlijk verbonden. Je privé van je professionele leven scheiden wordt moeilijker, je dreigt hierdoor emotioneel oververmoeid te geraken.

Vertrouwen

Natuurlijk kan die vertrouwensband juist stress en burn-out voorkomen. Ja, het kan een aanleiding zijn, maar wie dicht bij zijn manager staat, kan hier misschien gemakkelijker over praten. Focus terug op het ‘vertrouwen’ in de vertrouwensband.

Het is ook de taak van de leidinggevende om hier aandacht aan te geven en de symptomen van burn-out of stress op te merken en hier de conversatie over aan te gaan.

Toch hebben werknemers met veel verantwoordelijkheid nog steeds liever een werkgever waar ze geen persoonlijke band mee hebben (of toch minder familiair mee zijn). Iets dat trouwens niet enkel eigen is aan kantoorwerkers. Een onderzoek focuste op de relatie tussen buschauffeurs en hun leidinggevenden en ook zij gaven toe dat ze hun werkdruk voelden verhogen, naarmate ze dichter bij hun werkgever stonden. Het is dus een fenomeen dat zich voordoet in alle beroepscategorieën.

(sjv) – Bron: HR.square  

12 oktober 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook