Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

NIEUW: AI-app tegen rugpijn

Goed beschermd in de zon werken: 15 tips

Goed beschermd in de zon werken
Buiten werken op warme dagen is heel fijn maar houdt ook risico’s in, zoals een zonne- of hitteslag of een verhoogd risico op huidkanker. Met deze tips kan je dit voorkomen.

Een ganse dag onbeschermd in de zon doorbrengen? Dat is een beetje te veel van het goede. Zonnestralen die urenlang vrij spel hebben op je hoofd en nek kunnen je systeem danig in de war brengen. Je lichaam kan gaan oververhitten. Tijdens de middag – tussen 12 en 15 uur – is de uv-straling het hevigst. Alle werknemers die dan veel buiten werken, behoren tot de risicogroep.

Huidkanker door blootstelling aan zon

Is je huid herhaaldelijk verbrand, dan treedt er onomkeerbare permanente schade op. Er ontstaan diepe groeven die je er enkele jaartjes ouder doen uitzien. Je huid gaat uiteindelijk ook lelijke pigmentvlekken vertonen, die licht of donker kunnen kleuren. En die op termijn een nog groter risico inhouden...

Eén Belg op vijf krijgt voor zijn 75ste een vorm van huidkanker. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is een te grote blootstelling aan uv-straling van de zon en van zonnebanken. Dat meldt Stichting tegen Kanker.

De zomer op je werk overleven: 8 tips

Erkend als beroepsziekte

Wist je dat actinische keratose - een voorstadium van huidkanker - erkend is als beroepsziekte? Actinische keratose is een ruw aanvoelend plekje op de huid van enkele millimeters tot enkele centimeters groot, dat soms pijnlijk kan aanvoelen. Zo'n plekje ontstaat als de huid langdurig is blootgesteld aan zonlicht.

Concreet kan de ziekte als beroepsziekte worden erkend bij werknemers die blootgesteld zijn aan een professioneel risico. Denk aan typische buitenberoepen zoals land- en tuinbouwer, boom- en fruitteler, houthakker en natuur/bosbeheerder, visser, bouwvakker, dakdekker en monteur in de staalbouw.

Extra: Hoe gezond is de Belgische werknemer?

Hoe bescherm je je huid tegen de zon?

Je huid beschermen tegen de zon? Het is niet iets wat je alleen op vakantie doet. Ook tijdens je dagelijkse activiteiten verminder je best de kans op blootstelling aan schadelijke uv-stralen. Hoog tijd dus om van een goede zonnebescherming een dagelijks onderdeel van je werkdag te maken.

Zo hou je het hoofd koel tijdens warme dagen: 5 tips

15 tips: 

  1. Probeer je werkzaamheden zo te plannen dat ze niet voortdurend in de volle zon moeten gebeuren. Lukt dat niet, maak dan gebruik van een zonnescherm of parasol en/of werk in de schaduw. Let daarbij ook op indirecte straling als gevolg van reflectie.
  2. Doe besprekingen over buitenwerkzaamheden in de schaduw.
  3. Bescherm je hoofd met een hoed of pet en je ogen met een uv-absorberende zonnebril. Wist je dat er speciale uv-beschermende kledij bestaat? Er zijn zelfs voor het zomerse buitenwerk speciale veiligheidspetten die je hoofd beschermen tegen vallend materiaal en de zon.
  4. Werk in een overall of lange broek en een shirt met lange mouwen, zeker tijdens de periode van de middagzon.
  5. Neem je middagpauze in de schaduw, niet in de volle zon.
  6. De eerste symptomen van een te veel aan zon zijn misselijkheid, duizeligheid en/of hoofdpijn. Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar binnen te gaan en genoeg water te drinken. Heb je ook koorts, dan raadpleeg je best zo snel mogelijk een dokter.
  7. Begint je huid rood te kleuren? Ga dan als de bliksem uit de zon. Die roodheid is een waarschuwing dat je huid te veel uv-stralen te verwerken kreeg.
  8. Vraag aan je werkgever aangepaste dranken als het te warm wordt.
  9. Draag de beschermingsmiddelen op een juiste manier en onderhoud ze goed.
  10. Smeer je huid regelmatig in met een zonnebrandcrème met een voldoende hoge beschermingsfactor voor het eigen huidtype.
  11. Herhaal je smeerbeurt regelmatig, minstens om de 2 uur en vaker nog als je zweet of in de wind werkt. Smeer ook bij bewolking: de schadelijke uv-stralen blijven aanwezig!
  12. Onderzoek je huid regelmatig op ongewone veranderingen of onregelmatigheden. Raadpleeg bij twijfel een dermatoloog.
  13. Werk kortere periodes na elkaar. Houd dus vaker én langer pauze, het liefst in een gekoelde ruimte.
  14. Drink voldoende. Zorg dat je genoeg water meeneemt naar je werkplek. Je kan een koelbox met koelelementen gebruiken om je frisdranken de hele dag koel te houden.
  15. Is het kwaad al geschied? Herstel is dan je prioriteit. Neem een koud bad om je lichaam te verkoelen. Dep je huid droog in plaats van te wrijven. En smeer royaal een goede aftersun crème
Lees ook: 12 verkoelende tips voor op een té warme werkplek

(mr/lm) – Bronnen: asap.be / Belga / Mensura / Manutan 

12 augustus 2024
Anderen bekeken ook