5 signalen van een succesvol jobinterview
Familie, vrienden of jezelf: iedereen zal zich afvragen hoe dat jobinterview ging. Moeilijk te zeggen vaak, al zijn er signalen die je het beste doen vermoeden.
Een spannende sollicitatie achter de rug? Dan refresh je de komende dagen waarschijnlijk voortdurend je mailbox en houd je binnenkomende telefoontjes goed in de gaten. En, al nieuws? Je hoopt natuurlijk op een uitnodiging voor een bijkomend gesprek. Of nog beter: een contract. Maar wanneer de reactie steeds uitblijft, kan dat voor frustraties zorgen.
Komt het je bekend voor? De kans is groot, want maar liefst één op de vijf sollicitanten krijgt geen bericht meer na de eerste kennismaking. Dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 4.000 werkende en werkzoekende Belgen.
Opvallend: vooral werkzoekenden die op het moment van solliciteren geen job hebben, lopen het risico geghost te worden. Maar liefst 45% van hen hoort nooit iets terug wanneer ze hun cv indienen. Pure radiostilte.
Bij de sollicitanten die wel al actief zijn op de arbeidsmarkt ligt dat percentage een pak lager – op 33,4% – maar ook daar is er sprake van een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen ‘slechts’ 17,4% ermee te maken kreeg. Dat is bijna een verdubbeling op een jaar tijd.
Eerste hulp bij jouw sollicitatiegesprek: voor, tijdens en na
Pas afgestudeerde en werkloze kandidaten ondervinden dus een nadeel tijdens hun sollicitatieproces en voelen de concurrentie van medesollicitanten die wel al werken. Áls ze al het geluk hebben om een reactie te krijgen op hun kandidatuur, botsen ze bovendien op de volgende uitdaging: een gesprek scoren.
43,6% van de werkzoekende sollicitanten krijgt nooit de kans om zich face to face te bewijzen. Bij de groep van de werkende kandidaten is dat cijfer de helft lager.
Ontdek: 7 mogelijke redenen waarom jij de job niet gekregen hebt
Ben je toch uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek? Dan is het risico om geghost te worden helaas nog steeds niet geweken. Wie op het einde van de rit niet geselecteerd werd om de positie in te vullen, verneemt dat nieuws in 25,9% van de gevallen telefonisch. 43,6% krijgt een e-mail, 1,5% een sms. Ook tijdens het gesprek zelf wordt soms al medegedeeld dat de kandidaat de job niet heeft kunnen scoren. Dat gebeurt bij 7,7%.
De overige 21,3%? Die horen helemaal niets. En dat is jammer, want het is voor de sollicitant een gemiste kans om constructieve feedback te ontvangen. Maar ook de recruiter krijgt de rekening gepresenteerd. Ghosting kan namelijk een flinke deuk slaan in je geloofwaardigheid als werkgever.
Sollicitanten die geen reactie krijgen, zijn bovendien niet geneigd om later in hun loopbaan opnieuw bij hetzelfde bedrijf aan te kloppen. Jammer, want zo loop je als hr-verantwoordelijke in de toekomst misschien een ervaren, gemotiveerde werknemer mis!
Wat als… je niets meer hoort na je jobinterview?
Een sollicitatiegesprek is een gedeelde verantwoordelijkheid. Ook als kandidaat kan je dus de touwtjes in eigen handen nemen. Sollicitanten die ghosting passief ondergaan, tonen weinig oprechte interesse en ambitie. Trek de hr-verantwoordelijke dus eens aan de mouw en vraag zélf meer info wanneer je geen reactie krijgt. Al is het maar om je kansen elders te vergroten.
Wat kan ik in de toekomst beter doen? Welke kwaliteiten of skills waren in de zoektocht doorslaggevend? Wie weet wordt je vraag naar feedback positief ontvangen en haal je zo alsnog de job van je leven binnen!
Loopt het sollicitatieproces toch uit op een dood spoor? Jammer. Niet getreurd: bij elke deur die sluit, gaat er ergens anders wel weer eentje open. Niet opgeven is de boodschap!
Lees ook: Hoe ga je om met ghosting na een sollicitatiegesprek?
(ZINNIG) – Bron: Acerta
28 augustus 2024Familie, vrienden of jezelf: iedereen zal zich afvragen hoe dat jobinterview ging. Moeilijk te zeggen vaak, al zijn er signalen die je het beste doen vermoeden.
Het is toch anders dan tijdens het jaar. Maar er zijn voordelen verbonden aan solliciteren deze zomer. En ook mogelijkheden...
Natuurlijk streven we allemaal naar erkenning in onze job, maar dat mag niet ten koste van anderen én onszelf gaan...
De recruiter heeft alles verteld en gevraagd en nu is het jouw beurt. Uiteraard stel je vragen, maar welke? En welke zeker niet?
Ruim 7 op de 10 sollicitanten die ChatGPT gebruiken voor het opstellen van hun sollicitatiebrieven en cv's worden vaker uitgenodigd voor een gesprek.
Het zoeken naar werk kan soms aanvoelen als een neverending story. Toch mag je de moed niet laten zakken. Deze tips geven jou alvast een duwtje in de rug.
Eerst interesse tonen en daarna niks meer van zich laten horen: wie solliciteert kan ermee te maken krijgen… Hoe pak je ghosting aan?
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
Een eerste indruk valt en staat met een krachtige openingszin waarmee je de toon zet. We geven je enkele tips om het ijs te breken tijdens een sollicitatie!