Hoe lang duurt het om een nieuwe gewoonte aan te kweken?
Hoe lang duurt het nu eigenlijk voor we een goede gewoonte hebben aangeleerd?
Een hectische ochtendrush met je kinderen, je naar je werk haasten om van de ene vergadering in de andere te rollen, een chaotische avondspits en tal van sociale verplichtingen in het weekend. Neem je op tijd en stond eens even tijd voor jezelf?
Voor de drukbezette mensen onder ons, werd een zelfhulpprogramma ontwikkeld dat je in 21 dagen gelukkiger, succesvoller én gezonder maakt. En zo moeilijk is het niet eens. Start op een maandag met je partner, je kinderen, een collega of je beste vriendin en ga op zoek naar het geluk.
Dag 1: Flos je tanden. Vandaag, morgen en de rest van je leven. Zo pak je tandplak aan, wat je op termijn heel wat tandartsrekeningen bespaart.
Dag 2: Sporten, sporten en nog eens sporten. Wat niet wil zeggen dat je élke dag uren in de sportschool moet zwoegen. Door amper vijf tot tien minuten hardlopen per dag, leef je een aantal jaren langer. Mooi meegenomen: sporten verbetert je slaapkwaliteit, geheugen, hart en … seksuele prestaties.
Dag 3: Hou een dagboek bij. Goed voor een beter humeur, immuunsysteem en sportprestaties. Dipje op het werk? Schrijf het neer. Uit onderzoek blijkt dat je daarna tot 23% beter presteert.
Dag 4: Ga naar de bibliotheek en kies een goed boek. Het lezen van fictie verbetert je sociale vaardigheden en je empathisch vermogen.
Dag 5: Leer je collega’s kennen tijdens een lunch. Zo hoef je niet langer je boterhammen op te eten achter je computer en leg je contacten met collega’s die je slechts oppervlakkig kent. Wie weet hou je er een goede vriend of vriendin aan over.
Dag 6: Bezoek een museum. Je vindt tal van leuke musea in je buurt. Een bezoekje zorgt trouwens voor meer creativiteit, geletterdheid en veelzijdigheid.
Dag 7: Kies een goed doel waarvoor je je wil inzetten. Ga helpen in een dierenasiel, verdeel voedsel aan de armen of ruim zwerfvuil op. Het zorgt ervoor dat je je goed voelt en het vermindert stress.
Dag 8: Budgetteer. In een ouderwets schriftje of met behulp van een app. Zo weet je precies wat binnenkomt, en ook weer buitengaat.
Dag 9: Maak je kleerkast leeg. Rokken, truien, broeken die je een jaar niet meer hebt gedragen, kun je maar beter weggeven of verkopen. Zo heb je opnieuw ruimte voor iets nieuws en maak je een ander gelukkig.
Dag 10: Laat je inbox niet ontploffen. En dan bedoelen we al die ongelezen e-mails. Meld je af voor al die nieuwsbrieven, wis eeuwenoude e-mails en plan het beantwoorden van je berichten duidelijk in.
Dag 11: Haal oude banden aan. Neem contact op met een jeugdvriendin, een oud-collega of je sportleerkracht van vroeger. Het zal je niet alleen deugd doen om bij te praten, maar misschien kunnen jullie ook iets voor elkaar betekenen.
Dag 12: Ga van concert naar concert. Of je nu fan bent van pop, rock, musical of eerder een klassiek concert maakt niets uit. Zolang je maar af en toe een live concert bijwoont. Onthoud: de mensen met het meeste inzicht, zijn de mensen met de meeste ervaringen.
Dag 13: Ga op reis naar een onbekende bestemming. Kan je neurologisch en psychisch welzijn een boost gebruiken? Dan is reizen de ideale oplossing. Naar een dorp tien kilometer verder of een exotisch eiland aan de andere kant van de wereld. Ontdek zoveel mogelijk plekken die je nog niet kent.
Dag 14: Wakker de kunstenaar in jezelf aan. Wie kunst maakt, ervaart meer positieve emoties, meer spontaniteit, verbetering van het sociale netwerk, … Dus schilder, knutsel of brei erop los!
Dag 15: Kijk vooruit. Denk na over hoe je leven er moet uitzien over één, vijf en tien jaar. Alleen dan kun je de juiste beslissingen nemen om te bereiken wat je wil.
Dag 16: Update je wachtwoorden. Zorg voor niet al te makkelijke wachtwoorden en gebruik ook niet voor elke website hetzelfde wachtwoord. Nog een tip: werk ze op tijd en stond bij. Alleen zo kun je zeker zijn dat al je informatie en bestanden veilig zijn.
Dag 17: Stel een financieel plan op voor de toekomst. Wil je een wereldreis maken? Of begin je aan kinderen? Je krijgt niets voor niets in het leven. Sparen is de boodschap!
Dag 18: Neem je carrière onder de loep. Dat doe je door je LinkedIn-profiel te updaten, evenals je CV en je eventuele professionele website.
Dag 19: Ontmoet je idolen. En dan niet met de president van de Verenigde Staten of voetballer Kevin De Bruyne, maar wel je favoriete schrijver of ondernemer.
Dag 20: Snuif de buitenlucht op, in het park of het bos. Het vermindert stress en prikkelt je energie en creativiteit.
Dag 21: Waan jezelf een sterrenchef en bereid een heerlijke maaltijd voor je familie of vrienden. Het perfecte moment om je 21-daagse challenge grondig uit de doeken te doen.
(dt/em) - Bron: Business Insider
4 mei 2018Hoe lang duurt het nu eigenlijk voor we een goede gewoonte hebben aangeleerd?
Iedereen weet dat wandelen gezond is maar dat het ook nuttig kan zijn voor je werk is nu door de universiteit van Birmingham wetenschappelijk aangetoond.
Jongleren tussen werk en privé is niet altijd eenvoudig met kinderen in huis. Maar dat wil niet zeggen dat je als ouder je ambities in de kast moet stoppen!
Een ochtendroutine is de manier om je dag actief te starten en het nog leuk te maken ook. Een beetje inspiratie nodig?
Sommige mensen lijken al hun doelen te halen en al hun goede voornemens in te lossen. Wat doen zij anders om meer te bereiken?
Je ondernam waarschijnlijk al meerdere pogingen om jezelf beter te organiseren en regelmatiger te sporten, maar hoe hou je deze goede gewoontes vol?
Wat doe jij buiten het werk? Hoe je je vrije tijd besteedt, kan een grote impact hebben op je carrière.
De bouwsector zoekt volk. We overlopen de grootste knelpunten: zowel de beroepen als de uitdaging waar de sector voor staat om werkkrachten aan te trekken.
Ik heb dit jaar niet al mijn vakantiedagen opgenomen... Wat nu? Wij vertellen je hoe de vork precies in de steel zit.