Hoeveel verdien je in chemie, farma en energie?
De sectoren chemie & farma en energie & milieu staan qua gemiddeld brutoloon bovenaan in het Salariskompas. Hoe komt het dat die sectoren zo goed betalen?
Het was sectorfederatie essenscia die onlangs een rondvraag deed naar de rekruteringsplannen en tewerkstellingstrends bij bijna honderd bedrijven uit de chemie, kunststoffen, farma en biotech. Met deze bevindingen:
Het aantal jobs in de sector stijgt al acht jaar op rij en bedrijven verwachten ook in de tweede jaarhelft van 2022 nog bijna 2.000 aanwervingen te doen. Al namen niet alle sectorbedrijven deel aan de rondvraag. “In werkelijkheid ligt het aantal vacatures in de sector dus hoogstwaarschijnlijk nog wat hoger. Dat maakt de nood aan talent overduidelijk”, zegt Gert Verreth, woordvoerder van essenscia.
Verhoudingsgewijs ligt het aantal vacatures de helft hoger dan vorig jaar en meer dan dubbel zo hoog in vergelijking met het coronajaar 2020. Vier op de vijf ondervraagde bedrijven heeft jobaanbiedingen. Bij ongeveer de helft van de vacatures gaat het om nieuwe jobs.
Op zoek naar een job in de sector van chemie en farma? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Er zijn vooral jobs beschikbaar in productiefuncties maar ook in onderhoud, kwaliteitscontrole, onderzoek en ontwikkeling en logistiek. Ook dataspecialisten zijn erg in trek voor de digitalisering van productie- en innovatieprocessen. Voor ruim een op de drie vacatures is geen werkervaring vereist, wat interessant is voor wie pas is afgestudeerd.
Drie kwart van de bedrijven geeft wel aan dat het steeds moeilijker wordt om geschikt talent te vinden, vooral technisch geschoold personeel voor productie- en onderhoudsfuncties. Meer dan de helft van de ondernemingen heeft jobaanbiedingen die al langer dan een half jaar openstaan.
Lees ook: Wie is meest gevraagd in chemie en farma?
Het gaat voor deze jobs om technisch tso-talent, maar ook om professionele bachelors met een praktijkgerichte STEM-opleiding (science, technology, engineering & mathematics). Ook ingenieursprofielen - vooral burgerlijk, industrieel en bio-ingenieurs - blijven erg gegeerd. “Deze bevindingen illustreren opnieuw het grote belang van kwaliteitsvol STEM-onderwijs”, opperen ze bij essenscia.
Hilde Claes, HR-directeur Janssen Pharmaceutica, heeft de arbeidsmarkt zien omkeren. “Tien jaar geleden stonden de kandidaten bij wijze van spreken aan te schuiven om bij ons te komen werken. Dat is vandaag helemaal anders. Nu staan werkgevers aan te schuiven om het juiste talent aan te werven”, stelt ze. “Dat is niet alleen voor ons bedrijf zo, maar voor zowat alle bedrijven uit alle sectoren.”
Deze zomer gaf Janssen Pharmaceutica aan dit jaar in België 1.100 vacatures te moeten invullen, vooral binnen R&D en supply chain. “Een historisch hoog cijfer en een ongeziene uitdaging.”
Extra: Waar kom je als jonge ingenieur terecht?
Met de energiecrisis en de hoge inflatie lijkt de toekomst minder rooskleurig, maar de economisch onzekere tijden hebben nog niet onmiddellijk een direct effect op de tewerkstelling. De bedrijven die deelnamen aan de enquête hebben dit jaar al meer dan 2.000 aanwervingen gedaan, en ze verwachten er in de tweede jaarhelft dus nog eens zoveel te doen.
Ook al kan er nog veel veranderen, toch geeft zowat de helft van de ondernemingen aan nog geen duidelijkheid te hebben over de rekruteringsplannen voor volgend jaar. Anderzijds houdt 40 procent van de bedrijven voorlopig vast aan de langetermijnprognoses en zullen ze de voorziene aanwervingen in 2023 wellicht gewoon doorvoeren. Ongeveer 10 procent verwacht mogelijk meer mensen aan te werven dan gepland. Het beeld is dus gemengd.
Aan de slag in chemie en farma: wat moet je kunnen?
(William Visterin)
21 september 2022De sectoren chemie & farma en energie & milieu staan qua gemiddeld brutoloon bovenaan in het Salariskompas. Hoe komt het dat die sectoren zo goed betalen?
Werken in een laboratorium? Zowel de labojobs als de studenten laboratoriumtechnologie nemen toe. Met dank ook aan corona.
Laborant duikt diverse malen op in de lijst van knelpuntberoepen. Van R&D en controle tot zorg: de ene laborant is duidelijk de andere niet...
Sectoren als chemie en farma zitten in de lift. Wat moet je kunnen, en wat zijn veelgevraagde jobs? Heel wat, zo blijkt...
Ingenieurs gaan klassiek aan de slag bij grote bedrijven, klinkt het vaak. Maar om welke sector en functie gaat het dan vooral?
Dit zijn de 25 meest gevraagde jobprofielen in de chemie- en farmasector. Van sectorspecifieke jobs als de operator chemie tot customer service.
Er staan veel vacatures open in chemie en life sciences. Maar een erg nijpende is het profiel van procesoperator. De vraag ernaar is groot.
Meer dan een kwart van de werknemers in België loopt risico op een burn-out, in totaal goed voor bijna 1,2 miljoen werknemers!
De impact van onze job op ons welzijn is groot. Maar helaas blijken niet alle werksituaties even gezond...