Afgelopen schooljaar daalde het aantal leerlingen in de derde graad van het bouwonderwijs met 2,4 procent.
“Dat lijkt niet veel, maar dat aantal is al enkele jaren in vrije val”, klinkt het bij Bouwunie. Zo telt het voltijds derdegraads bouwonderwijs in vergelijking met het schooljaar 2017-2018 al ruim 14 procent minder leerlingen, een duizendtal in totaal. “De volgende officiële telling volgt pas op 1 februari, maar we houden ons hart nu al vast”, oppert Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.
Ontdek: 3 feiten over jobs in de bouw
Het is in de bouw vandaag krabben om personeel te vinden. “Twee op drie werkgevers heeft openstaande vacatures, maar ze vinden geen of onvoldoende geschikt personeel. Om echt goed te zijn, hebben we jaarlijks 20.000 extra mensen nodig. Met een alsmaar dalende instroom van jongeren is dat een utopie”, stelt Waeytens.
Op zoek naar een job in de bouw? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Lichtpuntje is de lichte stijging van het aantal leerlingen in duaal leren, een initiatief dat hij omarmt om mee het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. “De ervaring leert dat jongeren die tijdens hun schoolloopbaan leren en werken combineren beter gewapend op de arbeidsmarkt komen. En ze zijn bij de werkgevers bovendien meer gegeerd.”
Verder hoopt Bouwunie met de imagocampagne De Bouw Kijkt Verder meer jongeren (én hun ouders) warm te maken voor een opleiding of job in de bouw. “De bouw is een prachtige sector waarbij je meteen resultaat ziet van je werk. Het wordt tijd dat ook ouders dit beseffen en aanvaarden dat het wanneer zoon of dochter een stiel uitoefent even waardevol is dan een dokter of advocaat.”
Lees ook: De tweede adem van duaal leren
(William Visterin)
6 oktober 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Leren op de werkvloer, dat is het concept van duaal leren. Nieuwe initiatieven, zoals duaal leren voor volwassenen, kunnen het concept een nieuw elan geven.
Er is nog werk aan het levenslang leren. Met 1 op 5 volwassen Belgen die vorig jaar een opleiding volgden, liggen we een flink stuk onder de Europese norm.
Werken in de bouwsector is niet meer zoals 20 jaar geleden. En ook de schaarste aan arbeidskrachten lijkt ongezien. Deze 3 trends maken anno 2022 de dienst uit.
Gedetacheerde arbeiders zijn eigen aan de bouwsector. Zij zijn hier (tijdelijk) werkzaam via een buitenlandse firma. Al lijken ze in aantal af te nemen ...
Daar waar de bouwsector met zijn onzekere prijzen en bevoorrading door een turbulente periode gaat, is er inzake jobs één zekerheid: de nood aan mensen.
Vroeg opstaan, weekends en fysiek zwaar werk: veel jobkandidaten passen ervoor, merken ze in de horeca, zorg en bouw. “Onze sector is zoveel meer.”
Bouw creëert 7% van alle private tewerkstelling in ons land. Een belangrijke sector, met heel wat (knelpunt)beroepen. Maar ook een sector die sterk innoveert...
Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.
Bij Unilin loopt sinds een jaar of twee een interessant initiatief: intervisiesessies. Al gelden enkele opvallende spelregels.