Het loon van een verpleegkundige in een woonzorgcentrum: 4.101 euro bruto
We vroegen aan Inge (54) uit Mortsel hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
De nood aan zorgpersoneel – denk aan de spreekwoordelijke ‘handen aan het bed’ – is groot. Het goede nieuws is alvast dat steeds meer 40’ers, 50’ers en 60’ers hun weg vinden naar zorgberoepen. Het gaat hier om ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen, maar ook om thuisverpleging en kinderopvang.
Bijna een derde van de werknemers die aan een nieuwe zorgjob beginnen, is 45 jaar of ouder. Vijf jaar geleden was dat amper 14 procent. Ook zijn er in de sector – in vergelijking met vijf jaar geleden – 15 procent meer niet-Belgen aan de slag. Dat blijkt allemaal uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta bij meer dan 1.100 zorginstellingen en meer dan 100.000 zorgwerknemers.
Lees ook: Zorgsector zoekt niet alleen verpleegkundigen
Vooral het aandeel 56- tot 65-jarigen bij de nieuwkomers is de laatste jaren spectaculair toegenomen: maal drie op vijf jaar tijd. Maar ook de leeftijdscategorie van 36 tot 55 jaar is in de aanwervingen vandaag beter vertegenwoordigd dan vijf jaar geleden.
Tegelijk legt dit alles ook de uitdaging voor de sector bloot: nieuwe, jonge medewerkers vinden om de vergrijzing van het personeel tegen te gaan. Want bij de nieuwkomers is er een daling in de jongste categorie, en die manifesteert zich vooral het laatste jaar. Al is die daling deels toe te schrijven aan het verlengen van de zorgopleidingen van drie naar vier jaar.
Extra: 5 cruciale vragen over werken in de zorg
In de zorgsector is in de meeste gevallen wel een hoger diploma vereist. Dat blijkt uit cijfers van VDAB op basis van 17.259 vacatures in de zorgsector in de voorbije twaalf maanden. Voor ruim twee derde van die vacatures was een hoger diploma vereist, zoals graduaat HBO5, professionele bachelor of master.
Voor 14 procent van de jobs in de zorg heb je géén diploma nodig, of maximaal tweede graad secundair. Let wel, het gaat hier om jobs in de hele zorgsector, en dus niet alleen om de klassieke zorgjobs zoals verpleegkundigen of (para)medici. Ook administratief personeel en onderhoudspersoneel horen daar onder meer bij.
Op zoek naar een job in de zorgsector? Bekijk het huidige vacatureaanbod
(William Visterin)
2 december 2021We vroegen aan Inge (54) uit Mortsel hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Sinds vorig jaar is de zorgsector niet meer uit het nieuws weg te slaan. Het is ook een sector die veel mensen aanspreekt. Maar kan dat zomaar?
2.718 euro bruto per maand. Dat is vanaf juli 2021 het officiële startloon voor een bachelor verpleegkunde. En dat is een behoorlijke loonsverhoging.
Binnen de zorgsector staan verpleegkundigen en verzorgenden qua aantal vacatures afgetekend op nummer één. Al zijn er ook veel andere profielen aan de orde.
We vroegen een 28-jarige zorgkundige uit Turnhout naar zijn job en hoeveel hij daarmee maandelijks verdient...
Wat zijn de grote knelpuntberoepen in de zorg? We brengen de lijst en toetsen die aan de praktijk in het ziekenhuis en het woonzorgcentrum.
Herstellen na een ingreep vanuit onze eigen zetel, dankzij het groeiende leger aan verzorgenden, huishoudhulpen en verpleegkundigen.
Vaste en tijdelijke contracten, dat kenden we al. Maar in de zorg zijn ook de flexibele werkvormen in opmars. Denk hierbij aan uitzendwerk of projectverpleegkundigen voor ziekenhuizen.
Werken bij het Service Center van CM Gezondheidsfonds: “Wat je doet heeft een impact. Je maakt een verschil”