Sociale media
Vorige

1 van 178

Volgende
Volgend artikel:

Mag mijn baas me verbieden om buiten de werkuren op Facebook te zitten?

Gen Z: weinig werken, veel verdienen?

Weinig werken, veel verdienen
‘Jongeren weten niet meer hoe ze moeten werken’. Of ‘Ze willen geen 50 uur werken, maar wél het salaris daarvan hebben’. Ho. Ga maar even op de rem staan, want die gedachte is wel héél kort door de bocht. Weten jongeren tegenwoordig goed wat ze willen? Ja. En komt daar een betere balans tussen werk en vrije tijd bij kijken? Zeker. We duiken – samen met enkele jonkies bij Jobat – in de mythe.

Weinig vissen, veel binnenhengelen

Gen Z zoekt voortdurend. Naar zichzelf, maar ook naar de perfecte job. Dé uitdaging van hun leven. De balans tussen (hard) werken en viben. Probeer het maar eens in een picture perfect-wereld waarin sociale media een belangrijke leidraad vormen.

Dagelijks komen heel wat jongeren in contact met een geregisseerd leven: influencers die in Dubai op het strand liggen en producten aanprijzen. Het lijkt de droom. Veel verdienen door weinig te werken. Maar het blijft wel enkel het lijflied van de happy few. Die óók hard gewerkt hebben om te bereiken waar ze vandaag staan. Maar dat zie je natuurlijk niet tijdens het scrollen.

Lieselotte (27) werkt bij Jobat en ziet elke dag wat Gen Z voor de kiezen krijgt. “Op Instagram heb je inderdaad influencers die gewoon leven van reizen en hun verhaal online plaatsen. Ik vind dat zalig!"

"Maar langs de andere kant heeft dat ideaalbeeld ook een keerzijde: ze moeten hard werken en de hele tijd hun werk in het achterhoofd houden door het maken van reclame en genereren van likes. Daarnaast ben je ook altijd ver van huis, dat is ook niet voor iedereen weggelegd.”

Gen Z op de werkvloer: waarin verschillen zij?

Onrealistisch of ultieme doel?

Het absurde verdienmodel houdt zichzelf in stand: Gen Z denkt dat het kan – veel geld verdienen door weinig te werken – en andere lettergeneraties dénken dat ze dat denken. Voel je die vicieuze cirkel rondtollen? Maar wat denken onze Gen Z’ers bij Jobat daar nu écht van?

Laura Marie (23): “Als ik voor mezelf spreek ben ik het tegendeel van die gedachte. En ik kan er binnen mijn omgeving toch nog aanwijzen die niet in die beschrijving passen. Ik ben nooit ontevreden geweest over mijn loon in vergelijking met mijn uren."

"Ik heb ongelofelijke kansen gekregen als Young Grad. Ze investeren hier bij Jobat in mijn groei en motiveren me om het onderste uit de kan te halen. Om te laten zien wat ik kan en zou kunnen of willen worden.”

Ontdek: Wat vinden Gen Z en millenials belangrijk op het werk?

Dolores (21) stapt zelf maar wat graag uit die vicieuze cirkel. “Mijn omgeving en ik zijn helemaal niet zo. Misschien omdat geen van ons bezig is met sociale media of influencers? Ik vind influencers maar toxic, eerlijk gezegd. Een onrealistisch beeld neerzetten en anderen jaloers maken… Waarom eigenlijk?”

“Mijn ouders, allebei zelfstandig, vonden het belangrijk dat ik op jonge leeftijd de waarde van geld leerde kennen. Op mijn 15 jaar begon ik in de SPAR. Daar heb ik ongelofelijk veel geleerd. Nu denk ik: ‘Een T-shirt van 30 euro, daarvoor moet ik bijna een halve dag werken. Laat maar zitten’, terwijl ik vroeger misschien dacht dat dat wel meeviel.”

Sexy naar het werk: voor Gen Z geen probleem

Flexibiliteit troef

Dat veel boomers en millennials Gen Z in een ‘lui’ vakje duwen, daar hebben ze heel wat moeite mee. “Dat jongeren geen 50 uur willen werken, vind ik gewoonweg een verkeerde opvatting”, vertelt Lieselotte (27).

“Als je je job graag doet, vind je het ook niet erg om eens wat meer te werken en andere weken wat minder. Ik denk dat flexibiliteit voor jongeren nu gewoon bovenaan op de lijst staat. Is vrije tijd een belangrijk issue? Ja. Al hangt dat denk ik van persoon tot persoon af. Ik geef bijvoorbeeld graag mijn turnlessen en dat wou ik niet zomaar laten vallen toen ik in het werkleven stapte.”

Een vriendin – en leeftijdsgenoot – van Laura Marie (23) werkt als eventmanager. “Zij weet dat ze in een andere job beter betaald krijgt voor de uren die ze maakt, maar ze doet haar job graag en ook ongelofelijk goed. Voor haar zijn die overuren of langere dagen niet storend, integendeel. De jongeren die hier niet mee kunnen omgaan zijn in mijn ogen dan ook de mensen die nog niet klaar zijn om in het werkleven te stappen.”

Lees ook: Wat trekt jonge medewerkers aan in hun job?

(ZINNIG)

17 maart 2023
Anderen bekeken ook