Haal het meeste uit je twintiger jaren: 4 tips
Als jonge twintiger sta je in de pole position van je carrière. Hoe pak je die “roaring twenties” succesvol aan? Met deze 4 tips voor ambitieuze twintigers!
“Via jobbeurzen en campagnes tonen we aan wie we werkelijk zijn”, zegt projectmanager employer branding Louisa Decadt (24). “We zijn geen winstgevende organisatie, waardoor onze bedrijfscultuur heel anders is. Je werkt mee aan het grotere geheel. Dat is net de reden waarom we heel wat mogelijkheden creëren.”
FOD Financiën legt de nadruk op maatschappelijke relevantie en zet het menselijke kapitaal centraal. “We hebben een eigen academie en leiden onze starters zelf op. Dat maakt het voor jongeren heel interessant”, vertelt Louisa.
“We stimuleren hen om de beste versie van zichzelf te worden.” Daarvoor richtte de FOD Start@fin op, een opleidingstraject voor nieuwkomers. Het omvat zowel theorielessen als coaching on-the-job, waardoor starters meer zelfvertrouwen krijgen. “We gooien je niet onmiddellijk voor de leeuwen,” voegt Louisa toe, “je krijgt de kans om je te ontwikkelen binnen de organisatie.”
“Diplomavereisten worden minder belangrijk voor ons. We kijken vooral naar je talenten en competenties”, zegt de projectmanager. “Je moet nog geen expert zijn, we maken een expert van jou.” Als laureaat van een generieke bachelor- of masterselectie kun je op vier datums in dienst treden bij het traject. In 2024 vallen de eerste drie momenten op 15 februari, 15 april en 16 september. “Ikzelf zal na mijn stagejaar (dus zodra ik benoemd ben) ook het interne bevorderingstraject van bachelor naar master opstarten”, deelt Louisa mee. “Dat je écht kunt doorgroeien en concrete toekomstplannen kunt maken, werkt enorm motiverend.”
Lees ook: Is een diploma nog relevant op de arbeidsmarkt?
Binnenkort maakt Gen Z ongeveer 27 procent van de totale arbeidsmarkt uit. Het is de generatie geboren tussen 1995 en 2010 die opgroeide met allerlei technologische ontwikkelingen. “Gen Z is een gamechanger, daar zijn we ons van bewust. De digitale skills van de nieuwe generatie en de ervaring van onze oudere werknemers, dat lijkt ons de perfecte mix”, zegt Louisa.
FOD Financiën luistert naar de behoeftes van Gen Z. “We zijn een dynamische organisatie die niet blind is voor trends. We hechten veel belang aan een goede work-lifebalance. We bieden flexibiliteit aan de hand van glijdende uren en de mogelijkheid tot telewerken”, vertelt Louisa. “Bovenal proberen we een inclusieve organisatie te zijn. We maken geen onderscheid op basis van gender, afkomst, leeftijd enzovoort. Zolang je enthousiast en gemotiveerd bent, ben je welkom bij ons!”, verklaart Louisa.
Gen Z op de werkvloer: waarin verschillen zij?
Jarne (23) getuigt over zijn startproces. “Ik kwam voor het eerst in contact met FOD Financiën via de VEK (Vlaamse Economische Kring). Dat is de officiële studentenvereniging van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent”, verklaart hij. “Daarna heb ik ook op een beurs van de FOD een aangenaam gesprek gehad met twee werknemers. Daardoor besefte ik dat het wel iets voor mij kon zijn”, zegt Jarne.
“Zowel het sollicitatieproces als de start van mijn loopbaan verliep heel vlot. Dankzij het meter- en peterschapssysteem van de FOD heb je een vertrouwenspersoon bij wie je altijd terechtkunt”, vertelt Jarne. Hij volgde een interne opleiding om zijn kennis te verdiepen. “De opleiding was kwaliteitsvol en gedetailleerd. Dankzij deze opleiding in combinatie met de praktijkervaring, heb ik echt het gevoel dat ik al heel wat stappen heb gezet”, zegt Jarne tevreden.
E-GIDS: Klaar voor je eerste job!
Ook Amber (22) deelt graag haar ervaring. “Ik volgde mijn bedrijfsstage bij FOD Financiën. Het was een leerrijke periode. Na mijn stage solliciteerde ik en kort erna kreeg ik te horen dat ik mocht beginnen met een startbaanovereenkomst. Fantastisch toch?”, zegt Amber trots. “Uiteraard moet je wel enkele testen afleggen en op gesprek komen, maar dat gaat vooral over je competenties en vaardigheden.”
Amber volgde drie interne opleidingen. “Ik vond dat echt wel een meerwaarde”, vertelt ze. “Je leert veel bij en je ziet dat je groeit.” Aan werken voor FOD Financiën linken we vaak werkzekerheid, maar het is zo veel meer dan dat. “Het is een organisatie die veel mogelijkheden biedt. Je krijgt meer flexibiliteit dan in de privésector, de collega’s zijn vriendelijk, ze luisteren naar je … Alle stress die ik had voor bepaalde uitdagende situaties, bleek achteraf nergens voor nodig te zijn”, geeft Amber toe.
Zowel Jarne als Amber raadt werken bij FOD Financiën aan voor jonge starters. “De organisatie bezit veel kennis en expertise”, zegt Jarne. “Iedereen die een hands-onmentaliteit heeft en die veel vertrouwen wil voelen, vindt bij FOD Financiën wel zijn plaats.”
Ook interesse in een startbaanovereenkomst? Ontdek ons jobaanbod
(Jella Roggeman) - Bron: Go for happy! Magazine
20 december 2023Als jonge twintiger sta je in de pole position van je carrière. Hoe pak je die “roaring twenties” succesvol aan? Met deze 4 tips voor ambitieuze twintigers!
De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.
Gen Z kijkt met andere ogen naar de wereld, waardoor ze zich op het werk mogelijk ook anders gedragen. Wat moet je weten over de professionele omgang met Gen Z?
Bij de federale overheid zijn diversiteit en inclusie geen holle woorden. Het thema leeft op de werkvloer! Twee medewerkers geven hun kijk...
Over de integratie van millennials en Gen Z’ers op de arbeidsmarkt is al heel wat inkt gevloeid. Maar hoe zit het nu écht?
Ambtenarenclichés, iedereen kent ze. Maar kloppen ze echt of zijn het vooroordelen? Alexandra Arys van FOD Financiën. Zij ontkrachtte of bevestigde ze.
‘Jongeren weten niet meer hoe ze moeten werken’. Die gedachte is wel héél kort door de bocht. Weten jongeren tegenwoordig goed wat ze willen?
Hey, young graduate! Weet jij al welke soorten vorming, training en opleiding er bestaan voor wie pas de werkvloer betreedt?