Hoe ga ik het best om met collega's?
Elke dag werk je samen met dezelfde mensen. Dankzij de volgende 10 tips verloopt de samenwerking met hen heel wat beter.
Dat een sterke ploeg de sleutel is tot succes, dat weet iedereen. Kijk maar naar onze Rode Duivels, die voor het eerst in jaren aan de top in de voetbalwereld staan. Wel, in een bedrijf is dat niet anders. De vraag is alleen: wat is een sterke ploeg?
Aan de Universiteit Antwerpen en de Antwerp Management School kennen ze het antwoord: een mooie mix van jonge en oude werknemers, en het liefst van elke leeftijd evenveel mensen. Zo kom je tot grote kennissynergieën, ofwel: een samenwerkingsvoordeel. Het stimuleert de creativiteit, doet sneller beslissingen nemen en het zorgt voor een betere innovatie. Welke baas wil dat niet?
Lees ook: Werkvloer met jong én oud is meest productief
Concreet zet je dus best een aantal Gen X’ers samen met evenveel Gen Y’ers en Gen Z’ers. Maar wat typeert die generaties precies?
Gen Z op de werkvloer: waarin verschillen zij?
Let wel: het is niet gezegd dat als elke generatie even goed vertegenwoordigd is, je team ook goed functioneert. Het wordt pas een succes als er naast diversiteit ook genoeg aandacht besteed wordt aan inclusiviteit. En dat gaat veel verder dan leeftijd alleen. Ook gender, etniciteit … spelen daarbij een grote rol. Iedereen moét de kans krijgen om zijn of haar kennis en ervaring te delen met anderen.
In dat verhaal speelt de leidinggevende een beslissende rol, aangezien die het juiste voorbeeld moet geven. Hoe? Door ook de anciens een cursus te laten volgen, of door een Gen Z’er eens de leiding te geven over een belangrijk project.
Naast de perfecte mix van jonge en oude werknemers is communicatie natuurlijk ook heel belangrijk voor een goede samenwerking. Zo pak je dat aan!
Communicatie is altijd tweerichtingsverkeer, dus luister steeds aandachtig naar wat een ander tegen je zegt. Twijfel je of je het wel goed begrepen hebt? Recapituleer dan snel even.
Extra: Leer luisteren in 5 simpele stappen
Iedereen komt vroeg of laat voor een serieuze uitdaging te staan, zo’n uitdaging die je niet alleen kunt oplossen. Spreek je collega’s gerust aan, maar draai daarbij niet rond de pot.
Denk na over de manier waarop je een boodschap overbrengt. Heb je snel een antwoord nodig, dan is mailen wellicht niet ideaal. De kans dat je collega, net als jij, een overvolle mailbox heeft, is groot … Soms ben je met een belletje of een appje een stuk sneller geholpen.
Werk je nauw samen met een collega? Las dan zo nu en dan eens een een-op-eengesprek in om enkele zaken af te kloppen. Zo zal niemand gefrustreerd raken om die honderden mails die je anders zou moeten sturen.
Ontdek: Hoe ga ik het best om met collega’s?
(dt/em) - Bronnen: vrt | Walters People | MT/Sprout
1 augustus 2022Elke dag werk je samen met dezelfde mensen. Dankzij de volgende 10 tips verloopt de samenwerking met hen heel wat beter.
Zoek je een job of wil je van werkplek veranderen? De eerste stap is niet eenvoudig. Mede door de pandemie zijn er grote veranderingen op de arbeidsmarkt.
Leeftijdsdiscriminatie is een van de minst besproken vormen van discriminatie in de samenleving. En toch komt het vaak voor. Vooral in de werkomgeving.
Onze werkplek verandert voortdurend. Maar wat is nu eigenlijk de ideale werkomgeving? Professor Veerle Hermans geeft tips...
Generatie Z, Gen Z of Zoomers. Het zijn de opvolgers van de millennials. En zoals bij elke generatie brengt ook deze nieuwe trends met zich mee...
Als je de 50 gepasseerd bent, kan het best lastig zijn om een nieuwe job te vinden. Maar het is niet onmogelijk! 5 tips...
Leeftijd heeft een polariserende factor op de werkvloer. Maar vooral de oudere werknemers blijken er last van te hebben...
Ben jij tevreden op en met je werk? Hopelijk wel. Maar voel je je ook geëngageerd en vind je je werk ook zinvol? En wat doet je baas hieraan?
Als er op de arbeidsmarkt één hardnekkige vorm van discriminatie blijft opspelen, dan is het die ten aanzien van oudere kandidaten...