Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips
Hoe bouw je meer veerkracht op, zodat je uitdagingen kunt aanpakken zonder negatieve weerslag? Het antwoord vind je wellicht in deze tips.
De meest voorkomende bron van stress is de perceptie dat je veel te veel werk hebt, en dat je dit niet op tijd gedaan zult krijgen. In plaats van tijd te verliezen met alleen maar te stressen, kan je je beter focussen op één ding, waarvan je weet dat je het vandaag zeker zult kunnen afhandelen. Door prioriteiten te stellen, bereik je sneller je doel dan wanneer je je enkel richt op de grote, onoverzichtelijke zaken.
Check: Hoe stel jij de juiste prioriteiten op je werk?
De grootste vijanden van geluk zijn zorgen die ontstaan door een overdreven aandacht op zaken die buiten jouw controle vallen. Eens je actie hebt ondernomen, is het uit je handen en kan je niet veel meer doen. Focus je louter op het essentiële in plaats van op die vreemde fantasie over wat eventueel … misschien … ooit … zou kunnen gebeuren.
Aangezien je geen gedachten kan lezen, weet je niet echt waarom sommige mensen zich op een bepaalde manier gedragen. Steevast slechte motieven toeschrijven aan iemands vreemd gedrag zorgt alleen maar voor een tikkeltje extra miserie in het leven. Ga ervan uit dat niet iedereen het slechtste met je voor heeft.
Handig: 6 tips om die moeilijke collega tot een vriend te transformeren
Je zal merken dat je sneller gelukkig wordt, wanneer je een cadeau geeft aan iemand anders. En dat moet zeker geen materieel ding zijn. Een cadeau kan gaan van een glimlach, een bedankwoordje, een gebaar van beleefdheid tot zelfs gewoon een vriendelijk knikje.
In vele huishoudens dient de televisie als 'achtergrondgeluid', terwijl er andere dingen worden gedaan zoals eten, huiswerk maken, poetsen of strijken. Schakel dat achtergrondgeluid af en toe eens uit. Zo kan je meer aandacht besteden aan de mensen rondom je en dat maakt niet alleen jou, maar ook anderen gelukkiger.
Als je ontwaakt, denk dan meteen dat er vandaag iets fantastisch zal gebeuren, ook al is het maar iets kleins. Want weet je wat? Je hebt waarschijnlijk gewoon gelijk!
Extra: 15 ideeën voor jouw perfecte ochtendroutine
Soms is het onmogelijk te vermijden vlug iets in onze mond te stoppen zodat we er weer even tegenaan kunnen. Probeer toch één keer per dag de tijd te nemen om echt van je eten te genieten. Dat kan zelfs gewoon van een klein stukje oude kaas of chocolade zijn. Geef het jouw volledige aandacht, proef én geniet ervan!
Schrijf voor het slapen gaan minstens één leuk ding neer dat je die dag is overkomen. Dat kan zo klein zijn als een kind dat je aan het lachen hebt gebracht, of iets groot zoals het sluiten van een belangrijke deal. Wat het ook is, wees dankbaar voor iedere dag, want deze dag zal je nooit meer kunnen meemaken.
Relax: 10 tips om je drukke werkdag ontspannen af te sluiten
(nm) - Bron: Inc.com
Hoe bouw je meer veerkracht op, zodat je uitdagingen kunt aanpakken zonder negatieve weerslag? Het antwoord vind je wellicht in deze tips.
Onze tijd is kostbaar. Toch krijgen we dagelijks te maken met ‘tijdrovers’ die onze productiviteit nekken. Een overzicht...
“Wat is jouw klein gelukje?” Het lijkt een ongebruikelijke vraag tijdens een selectiegesprek. Maar bij HR-matchingspecialist Big C komt het aan bod.
Meer dan de helft van de professionals, die in de laatste jaren van job veranderden, staan open voor een terugkeer naar hun werkgever van voor de coronatijd...
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Welbevinden op het werk is vandaag een ‘hot topic’, maar wat is het eigenlijk? Hoe meet je het? En wiens verantwoordelijkheid is het?
Het binnenbrengen van positieve psychologie heeft een gunstige impact op de cultuur van een bedrijf. En deze 5 domeinen zijn daarbij cruciaal.
Faalangst doet veel werknemers verlammen. Coach Els Vandervaeren tipt een lijstje concrete do’s om jouw faalangst te beteugelen.
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.