Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Gelukkige kinderen verdienen later meer

Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig zijn levert dat je financieel iets op?
#

Jan-Emmanuel De Neve en Andrew Oswald denken van wel en besloten een onderzoek uit te voeren op jongeren van verschillende leeftijden en achtergronden. Zo wilden ze erachter komen of gelukkige kinderen en jongeren later meer verdienen.

Voor hun onderzoek wisten ze 15.000 Amerikaanse jongeren en jongvolwassenen te strikken. Elke deelnemer kreeg een geluksscore, een cijfer dat werd gebaseerd op hun gelukstoestand. De score is een momentopname op 16-, 18- en 22-jarige leeftijd. De resultaten werden opnieuw bovengehaald toen de deelnemers 29 werden en in verband gebracht met hun loon.

Jaarlijks inkomen

Het jaarlijkse inkomen van de deelnemers bleek overeen te komen met de verwachtingen die hun geluksscores indiceerden. De minst gelukkige 16-jarigen verdienden om hun 29ste gemiddeld 20.800 euro per jaar, degenen met de hoogste geluksscores verdienden 28.300 euro.

Geluk vs. inkomen

Maar waarom heeft ‘geluk’ zo’n invloed op het inkomen? De onderzoekers onderzochten dit nog verder en herleiden van het positieve effect van geluk vier positieve ontwikkelingen die later tot een hoger inkomen kunnen leiden:

  • Gelukkige jongeren zullen hun studies volhouden en gemakkelijker hun opleiding afmaken.
  • Gelukkige jongeren worden sneller aangenomen en krijgen door hun optimisme en vrolijkheid vaak sneller promotie.
  • Gelukkige jongeren hebben een optimistische blik op het leven en laten zich minder snel neerhalen of stoppen door hindernissen, en grijpen sneller kansen.
  • Gelukkige jongeren zijn extroverter, waardoor ze beter zijn in netwerken en goed omgaan met mensen, iets wat hun carrière vooruit helpt.

De onderzoekers geven weliswaar toe dat er meer onderzoek nodig is om op deze 4 stellingen onderbouwde cijfers te kunnen plakken.

Kritiek

Toch is dit niet voldoende voor critici. Zij vinden dat het geluk van jongeren vaak al afhangt van het inkomen van hun familie. Hun latere inkomen en geluk hangt volgens die redenering dan al vast aan het inkomen van het gezin.

De onderzoekers lieten zich hierdoor niet onderuit halen. Ze vergeleken het inkomen van de broers en zussen van hun deelnemers, en volgens hun cijfers waren de broers en zussen die ongelukkiger waren als kind, nu minder welstellend. Omgekeerd gold hetzelfde: broers en zussen die gelukkiger waren, verdienden ook meer.

(sjv) : Bron – Express Business

7 maart 2016
Anderen bekeken ook